Καραμανλής: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε κόμβο υποδομών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής, φιλοξενήθηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και μίλησε για τις ανακλήσεις των αδειών των εργαζομένων στα ΜΜΜ.

Επισήμανε ότι άκουσε τα παράπονα των πολιτών για τα δρομολόγια λέγοντας ότι «γίνεται προσπάθεια να πυκνώσουν όσο είναι δυνατόν τα δρομολόγια. Είναι δικαιολογημένα και λογικά τα παράπονα των πολιτών διότι έγινε λάθος υπολογισμός στο θέμα των αδειών» και συμπλήρωσε ότι «οι άδειες είναι πολύ λιγότερες από αυτές που δόθηκαν πέρυσι τέτοια εποχή ωστόσο έμειναν και πολλοί πολίτες στην Αθήνα και έτσι οδηγηθήκαμε στη δύσκολη απόφαση να ανακαλέσουμε τις άδειες.

Για τη μελλοντική κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο υπουργός δήλωσε ότι «οι εργαζόμενοι των ΜΜΜ δεν πήραν ούτε μια ημέρα άδεια καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown. Ούτως ή άλλως οι αριθμοί των οδηγών συρμών και λεωφορείων είναι περιορισμένοι και θα λάβουμε σύντομα τη γενναία απόφαση προσλήψεων στο Δημόσιο εκεί που χρειάζεται και μόλις ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των εταιρειών.»

Για τα τωρινά δρομολόγια των λεωφορείων και του μετρό, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «στις γραμμές 2 και 3 έχουμε κάνει προγραμματισμό για να υπάρχει χρονοαπόσταση 6 λεπτών και στη γραμμή 1 του μετρό στα 8 λεπτά. Στα λεωφορεία και τρόλει, έχουν βγει περίπου 800 οχήματα στους δρόμους. Ο στόλος ωστόσο είναι ‘κουρασμένος’ και έχουμε να πάρουμε καινούρια λεωφορεία από το 2009. Καταλαβαίνω ότι δεν απασχολεί τους πολίτες αλλά πρέπει να το πούμε. Θα δούμε σιγά σιγά στην Αθήνα μήπως ακολουθήσουμε το «δρόμο» του leasing για να αποκτήσουμε καινούρια λεωφορεία και θα κάνουμε και έναν μεγάλο διαγωνισμό.»

Για το αν ακολουθούν οι πολίτες τις οδηγίες της κυβέρνησης σχετικά με τον κορωνοϊό και τη χρήση της μάσκας: «Στην πλειονότητά τους, ειδικά στο μετρό, προσωπικά είδα όλους τους πολίτες να φοράνε μάσκα. Η συμμόρφωση των πολιτών είναι αρκετά ικανοποιητική αλλά στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ δεν βλέπουμε αυτό που θέλαμε.

Άμα δούμε τα επιδημιολογικά φαινόμενα αυξάνονται θα συζητήσουμε και πάλι για έκτακτες προσλήψεις για τον «Βοηθό του Επιβάτη». Γνωρίζουμε ότι τα έσοδα του ΟΑΣΑ έχουν συρρικνωθεί και πρέπει να το λάβουμε εντολή αλλά υπάρχει σαφέστατη εντολή ότι δεν θα κάνουμε οικονομία για τη δημόσια υγεία.»

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε, επίσης, ότι «οι έλεγχοι για τη χρήση της μάσκας γίνονταν και γίνονται σήμερα. Υπάρχει όμως και το στοιχείο της ατομικής ευθύνης. Είναι αδύνατον να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε συρμό και σε κάθε όχημα ΜΜΜ για να μας υποδεικνύει τι πρέπει να κάνουμε.

Ναι, έγινε λάθος υπολογισμός στις άδειες του προσωπικού. Ακούσαμε τα παράπονα των πολιτών και αμέσως έγινε αναπροσαρμογή. Η σημερινή εικόνα, νομίζω, δεν έχει καμία σχέση με αυτή που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες.»

Όσον αφορά την κατάσταση του τωρινού προσωπικού και για πιθανές μελλοντικές προσλήψεις, ο υπουργός συμπλήρωσε ότι «σε όσους έχουν δουλέψει ασταμάτητα και ανακαλέσαμε τις άδειές τους, θέλω αρχικά να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Έχουμε έλλειψη στο προσωπικό και στο αμέσως προσεχές διάστημα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, θα βρούμε λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Σήμερα πληρώνουμε περισσότερα χρήματα σε άδειες και σε ρεπό από ότι αν είχαμε προσλάβει 100 οδηγούς παραπάνω στα λεωφορεία. Αυτά είναι παθογένειες πολλών ετών που πρέπει να τις λύσουμε. Γίνεται ένας σοβαρός σχεδιασμός και η εικόνα, σύντομα, δεν θα είναι η ίδια με αυτή που βλέπουμε σήμερα.»