Μύδρους κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μπογδάνος με αφορμή την επίθεση που δέχθηκε αλλά και το κολάζ περί «Χρυσής Αυγής» στο οποίο προστέθηκε μία μήνυση της Κουμουνδούρου.

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος δεν ταυτίζει, όπως αναφέρει, την εφημερίδα με τη Χρυσή Αυγή, αλλά το σχόλιό του, όπως τονίζει, είχε να κάνει με το ότι η «Αυγή» χρησιμοποίησε ακραίες μεθόδους για να στοχοποιήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι δεν δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ να κουνάει το δάκτυλο στη Νέα Δημοκρατία: «Σταλινικούς και συκοφάντες τούς αποκάλεσε ο μέχρι χθες σύντροφός τους Σταύρος Κοντονής. Κάτι παραπάνω ξέρει».

Κύριε Μπογδάνε, εξελίσσεται μία κόντρα μεταξύ εσάς και του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ανάρτησά σας στο facebook με τη φράση «Χρυσή Αυγή». Η εφημερίδα «Αυγή» θεωρεί ότι θίγεται και θα καταθέσει μήνυση. Τι απαντάτε;

«Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι θεμελιώδες. Δεν με μηνύει η “Αυγή”. Με μηνύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η “Αυγή” δεν είναι κανονική εφημερίδα, είναι Όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Η μήνυση είναι αντιπερισπασμός στις απειλές για τη ζωή μου. Αυτό που θα έπρεπε να ήταν πρώτο θέμα, ακόμη και στην “Αυγή”, είναι ότι Νεολαίος του ΣΥΡΙΖΑ, το Σάββατο, βγήκε και είπε ότι η “17Ν” κακώς δεν πρόλαβε να “φάει” τον Γεωργιάδη και τον Μπογδάνο. Ας μην ξεχνάμε ότι η “Αυγή” έβαλε στο εξώφυλλό της δύο πρωθυπουργούς, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με φόντο το σήμα της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής και έγραψε “δεν είναι αθώοι”. Εγώ ανάρτησα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτό που βρήκα -δεν το έφτιαξα, καθώς δεν είμαι γραφίστας- δηλαδή τη λέξη Χρυσή και τη λέξη Αυγή με δύο χαρακτηριστικές γραμματοσειρές και το σχολίασα με μέρος από σύνθημα των συριζαίων (“Ν.Δ.-NAZI το ίδιο μαγαζί”). Είναι γελοίο τώρα να “φωνάζει ο κλέφτης”.

Στον ΣΥΡΙΖΑ σπαταλούν αντιπολιτευτικό χρόνο επιχειρώντας να δολοφονήσουν χαρακτήρες πολιτικών αντιπάλων. Έχω πέσει πολλές φορές θύμα αυτού του χυδαίου συστήματος. Ζούμε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες μίας υγειονομικής κρίσης, αλλά και σε περίοδο έντασης με την Τουρκία, συνεπώς δεν έχουμε καθόλου ανάγκη αυτού του είδους την αντιπολίτευση. Έχουμε ανάγκη μία σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση, που είναι απαραίτητη για τη Δημοκρατία και τη χώρα». 

Στην ουσία, με την ανάρτησή σας δεν είναι σαν να εξισώνεται την εγκληματική οργάνωση με την εφημερίδα; Διότι περί αυτού έχει προκληθεί θόρυβος, όπως ανάλογος θόρυβος προκλήθηκε και με το πρωτοσέλιδο που είχε δύο πρωθυπουργούς με τη φράση «δεν είναι αθώοι» και με φόντο τον αγκυλωτό σταυρό.

«Δεν έχω καμία διάθεση να ταυτίσω τη Χρυσή Αυγή με την “Αυγή”. Καθώς μετά βδελυγμίας αντιμετωπίζω το φαινόμενο του ναζισμού και μαζί και κάθε φασισμού, δεν υπάρχει, ωστόσο, κανένα άκρο το οποίο να είναι τόσο απεχθές και εγκληματικό όσο το ναζιστικό άκρο.

Συνεπώς, με κανέναν τρόπο δεν θέλω να ταυτίσω το περιβάλλον της “Αυγής”, δηλαδή του Οργάνου της ριζοσπαστικής Αριστεράς, με το ναζιστικό άκρο. Το σχόλιό μου είχε να κάνει με τις ακραίες μεθόδους που η ίδια η “Αυγή” χρησιμοποίησε για να προπαγανδίσει και να στοχοποιήσει».

Είναι γνωστά τα όσα υποστήριξε ο Σταύρος Κοντονής. Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση προσπάθησε να «καλύψει» με πράξεις τη Χρυσή Αυγή; Από την άλλη, κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνομιλίες με την ακροδεξιά οργάνωση και εντός του Κοινοβουλίου δεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά στέλεχος της Ν.Δ. επί κυβέρνησης Σαμαρά.

«Να το ξεκινήσουμε αλλιώς. Η ιστορία έγραψε και απέδειξε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Σαμαρά έκανε όλες τις ενέργειες ώστε να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη οι ναζί, και επί κυβέρνησης Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη καταδικάστηκαν από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ύστερα από 4½ χρόνια κωλυσιεργίας. Προσωπικά, με βδελυγμία αντιμετωπίζω το φαινόμενο του ναζισμού, αλλά και κάθε μορφή φασισμού χωρίς αστερίσκους και μισόλογα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μεριά του, που επιλέγει εκ νέου μία πολωτική κατάσταση, μία περίοδο νέας έντασης, φαίνεται πως προσπάθησε να καλύψει τη Χ.Α. Οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Κοντονή, αποδεικνύουν τον απροκάλυπτο κυνισμό και την απύθμενη υποκρισία του. Εκείνο που γνωρίζω, λοιπόν, είναι ότι νομίζουν πως επιτιθέμενοι στη Ν.Δ. θα αποφύγουν τη συζήτηση για αυτά τα σκοτεινά παιχνίδια. Κούνια που τους κούναγε.

Δεν δέχομαι από τον ΣΥΡΙΖΑ του Κοντονή, του Παρασκευόπουλου, τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έβρισκε αίθουσα, που όπως φαίνεται σιγοντάριζε την καθυστέρηση για να υπάρχει ακόμη ένα κόμμα στα δεξιά της Ν.Δ., μήπως και της κόψει ψήφους, να μας κουνάει το δάκτυλο. Σταλινικούς συκοφάντες τούς αποκάλεσε ο μέχρι χθες σύντροφός τους. Κάτι παραπάνω ξέρει.

Όσον αφορά τις υπόνοιες για το τότε στέλεχος της Ν.Δ.: Θυμάμαι ότι ο τότε πρωθυπουργός Σαμαράς, ο οποίος δεν είχε γνώση για τις προσωπικές κινήσεις και επιδιώξεις ενός άλλου ανθρώπου, με το που έγιναν γνωστές οι συνομιλίες προχώρησε στην άμεση αποπομπή του εν λόγω στελέχους. Σε πλήρη αντίθεση με την υπεύθυνη πολιτική της παράταξής μας, ο ΣΥΡΙΖΑ κατ’ επανάληψη, δεν δίστασε να συμπορευτεί πολιτικά με τη Χ.Α. ώστε να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του. Ψηφίζοντας σε τρεις ψηφοφορίες “παρών”, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής εμπόδισαν την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Αξιοποίησαν δηλαδή ένα “παραθυράκι” του Συντάγματος, ώστε να ανατρέψουν την κυβέρνηση Σαμαρά και να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, με τις γνώστες σε όλους, πλέον, συνέπειες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το κόμμα σας, και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ότι επιχειρήθηκε να μειωθεί πολιτικά και κοινωνικά η σημασία της Χρυσής Αυγής, σα να μην ήταν εγκληματική οργάνωση, όπως, τουλάχιστον, αποδείχθηκε δικαστικά.

«Αυτά είναι αστειότητες, η Νέα Δημοκρατία πολέμησε ανέκαθεν, σταθερά και παντού το φασισμό. Κατήγγειλε το λαϊκισμό που τον εξέθρεψαν άλλοι στις πλατείες του τυφλού μίσους και της βίας. Με διάταξη που εκείνη ψήφισε, τους απέκλεισε από την κρατική χρηματοδότηση. 

Η Ιστορία, ξαναλέω, έγραψε ότι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε ο δρόμος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Επί των ημερών της, επίσης, διευκολύνθηκε και επιταχύνθηκε μία διαδικασία που βάλτωνε επί τεσσεράμισι χρόνια. Εγώ προσωπικά ήμουν ο πρώτος που είπε στον Μιχαλολιάκο στην ελληνική τηλεόραση “είσαι ναζί”, όταν π.χ. ο Σταύρος Θεοδωράκης χαριεντιζόταν μαζί του. Πραγματικά και αποτελεσματικά “αντίφα”» στη χώρα είναι μόνο η Ν.Δ. Με την απόφαση της Δικαιοσύνης κλείνει ένας κύκλος που τραυμάτισε τη χώρα. Μας δίνεται τώρα μία ιστορική ευκαιρία οι δημοκρατικές δυνάμεις να πάρουμε μιαν ανάσα, αλλά και να καταδικάσουμε επίσης στην πράξη κάθε μορφή φασισμού, συμπεριλαμβανομένου του -πολύ διαδεδομένου στην Ελλάδα- “κόκκινου” φασισμού. Οι νόμοι και οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους εξίσου, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις. Κανείς δεν επιτρέπεται να σπάει, να καίει, να τραμπουκίζει και να καταστρέφει στο όνομα κάποιου δήθεν ανθρωπισμού. Δεν υπάρχουν, για να θυμηθούμε τον Όργουελ και τη “Φάρμα των Ζώων”, “ζώα πιο ίσα από τα άλλα”. Τελεία».

Το κόμμα σας πιστεύετε ότι στη φαρέτρα των επιχειρημάτων του διαθέτει το ύψιστο κίνητρο για να καταδικάσει ενέργειες σαν και αυτές που δεχθήκατε με επιθέσεις στο διαδίκτυο ;

«Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα εκείνο που για τις ιδέες και την στάση της έχει πληρώσει διαχρονικά βαρύ φόρο βίας και αίματος. Εμείς στεκόμασταν πάντα απέναντι και καταδικάζαμε κάθε μορφή βίας από όπου και αν προερχόταν. Άλλοι σιγοντάριζαν και εξέθρεψαν το πολωτικό κλίμα και το τυφλό μίσος. Αν αυτό δεν μας βρίσκει όλους αυστηρά και ομοθύμως απέναντι, θα πληρώσουμε ως χώρα και κοινωνία, ακόμα μεγαλύτερο κόστος».

Θα ήθελα ως δημοσιογράφος που είστε, εκτός από πολιτικός, να σας ρωτήσω τι τίτλο θα βάζατε, σήμερα που μιλάμε, πάνω από τη λέξη Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ και τι τίτλο πάνω από τη λέξη Χρυσή Αυγή και Μιχαλολιάκος.

  • «- Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ: Σπάει η κατάληψη που πήγε να κάψει την Ελλάδα.
  • Χρυσή Αυγή και Μιχαλολιάκος: Ποτέ ξανά ο πατριωτισμός στα χέρια των νεοναζί».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»