Στο σχέδιο της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή των Βαλκανίων, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, εστιάζοντας στα πέντε μεγάλα διακρατικά ενεργειακά έργα (TAP, IGB, FSRU Αλεξανδρούπολης, Αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας), κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo.

«Ο Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια έχει ενδυναμώσει τις διμερείς σχέσεις σε μια σειρά τομέων», είπε ο κ. Χατζηδάκης, προωθώντας την διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων ενέργειας, τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ίδιος, σημείωσε πως «Στην ενέργεια, αυτό αντανακλάται στην μεγάλη αύξηση των εξαγωγών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα καθώς και την παρουσία αμερικανικών επενδύσεων στον κλάδο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Συνεχίζοντας, μίλησε για τον ρόλο των ΗΠΑ στις πρωτοβουλίες ενεργειακής συνεργασίας που αναπτύσσονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως το σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) και το East Med Gas Forum που στις 22 Σεπτεμβρίου έγινε διεθνής οργανισμός.

Κατόπιν, αναλύθηκε η πρόοδος των έργων που αναβαθμίζουν την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια: Ο Διαδριατικός αγωγός TAP αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία μέσα στους επόμενους μήνες και ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός IGB έως το τέλος του 2021.

Η τελική επενδυτική απόφαση για το FSRU της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να ληφθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021, με την εμπορική λειτουργία του Σταθμού να τοποθετείται δυο χρόνια αργότερα.

Ήδη έμποροι φυσικού αερίου από πολλές χώρες της περιοχής (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία) έχουν υπογράψει μακροχρόνια συμβόλαια για απορρόφηση σημαντικών ποσοτήτων LNG με τον φορέα υλοποίησης του FSRU.

Ολοκληρώνοντας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στάθηκε ιδιαιτέρως σε δυο ενεργειακά έργα που μπορούν να φέρουν πιο κοντά την Ελλάδα με τη Βόρειο Μακεδονία:

Τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ των δυο χωρών και την αναβάθμιση του υφιστάμενου αγωγού πετρελαίου που θα μπορούσε να καταστήσει την Βόρειο Μακεδονία κέντρο διανομής καυσίμων υψηλής ποιότητας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Παίρνοντας τον λόγο, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, αναφέρθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο των ΑΠΕ και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για να τις ενθαρρύνει, οι οποίες όσον αφορά στο σκέλος της αδειοδότησης στηρίζονται στο τρίπτυχο Απλοποίηση, Εκσυγχρονισμός, Ψηφιοποίηση.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης να διασφαλίσει ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ θα παραμείνουν κερδοφόρες και ελκυστικές για χρηματοδότηση, θεσπίζοντας αφενός ένα καθαρό και διαφανές ρυθμιστικό πλαίσιο και αφετέρου μια υγιή, βαθιά και ρευστή αγορά.

Ανέδειξε επίσης ως προτεραιότητα την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως την δημιουργία πλωτών αιολικών πάρκων (για τα οποία θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο κανονιστικό πλαίσιο στις αρχές του 2021) και τις επενδύσεις σε μονάδες αποθήκευσης καθώς και σε άλλες τεχνολογίες, αξιοποιώντας και την τεχνογνωσία των ΗΠΑ.

Στη συνάντηση, συμμετείχαν ο αν. υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Francis Fannon, oι υφυπουργοί Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Philip Reeker, Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης.

Επίσης, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας Liupko Nikolovski και Fatmit Bitikji, ο υπουργός Οικονομικών Kreshnik Betekshi.η πρέσβης των ΗΠΑ στη Βόρεια Μακεδονία Kate Marie Byrnes.

Παρόντες ήταν και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, Κώστας Ξιφαράς, Ανδρέας Σιάμισιης, Nicola Battilana, το ομίλου ΟΝEX Πάνος Ξενοκώστας, o γενικός διευθυντής της Gastrade Κώστας Σιφναίος, και ο John Haralambakis του Black Summit Financial Group.

Μάλιστα, για το θέμα του αγωγού πετρελαίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Χατζηδάκη, όπου συμμετείχαν οι κ.κ. Φραγκογιάννης, Σδούκου και Σιάμισιης-Παπαθανασίου (διοίκηση ΕΛΠΕ) από ελληνικής πλευράς, οι δυο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Μακεδονίας και οι κ.κ. Fannon και Byrnes εκπροσωπώντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών, ώστε να βρεθεί κοινός παρονομαστής το ταχύτερο δυνατό.