Συνεντεύξεις

Κ. Ζαχαριάδης: Δεν θα κάνουμε face control στον Γιώργο Παπανδρέου

«Όσα έγιναν στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η Δημοκρατία, όσο ισχυρή και αν φαίνεται, δεν είναι ποτέ δεδομένη. Απαιτεί εγρήγορση, ισχυρούς θεσμούς, διαρκή αγώνα»

zaxariadis_kostas

Δεν βλέπει αρνητικά τη συγκρότηση μετώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και την ευρύτερη Κεντροαριστερά ο Κώστας Ζαχαριάδης, όπως δηλώνει στη «Βραδυνή της Κυριακής».

Ο τομεάρχης Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής στη Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών, μάλιστα, τονίζει πως παρά τις πολιτικές διαφωνίες, ο κ. Παπανδρέου τήρησε υπεύθυνη στάση, καθώς τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Ζαχαριάδης εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος για μία πιθανή εκλογική αναμέτρηση εντός του 2021, ωστόσο αναγνωρίζει πως θα χρειαστεί ευρύτερη κινητοποίηση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, ώστε να δημιουργηθεί ρήγμα στην «ηγεμονία της Δεξιάς».

Πώς βλέπετε τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης; Είναι εκλογικός για τον ΣΥΡΙΖΑ, και αν ναι, είστε έτοιμοι για μία εκλογική αναμέτρηση εντός του έτους;

«Αμηχανία, γεωγραφική κάλυψη, κάλυψη πολιτικής γεωγραφίας, έλλειψη πάγκου, ισχυροποίηση και στροφή της Ν.Δ. προς την ακροδεξιά. Αποδεικνύεται ότι δεν έχει άλλους άριστους η χώρα, εξαντλήθηκαν όλοι στην μιάμιση κυβέρνηση της Ν.Δ.! Έφτιαξε ένα “μικρό”, “ευέλικτο” και “επιτελικό” κυβερνητικό σχήμα σχεδόν 60 ανθρώπων! Ίσως το μεγαλύτερο που είχε ποτέ η χώρα.

Με τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός πήρε πάνω του την αποτυχία στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, της Οικονομίας, της Παιδείας, του Τουρισμού. Ένα από τα τρία συμβαίνει…. Είτε είναι ευχαριστημένος με τις επιδόσεις των υπουργών του είτε δεν έχει άλλους είτε αναλαμβάνει την ευθύνη προσωπικά. Ό,τι και να συμβαίνει, φαίνεται ότι αυτά είναι τα όρια της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση, την ώρα που μπαίνουμε σε πιο βαθιά υγειονομική και οικονομική κρίση με το ίδιο αποτυχημένο πολιτικό προσωπικό.

Δεν φαίνεται να ακούει ο πρωθυπουργός τα σινιάλα από τους λειτουργούς της Δημόσιας Υγείας, από τη χειμαζόμενη επιχειρηματικότητα, από το χώρο της Παιδείας, ή τους ακούει και παραμένει όμηρος εσωκομματικών ισορροπιών και ευρύτερων ισορροπιών των δυνάμεων που τον έκαναν αρχηγό της Ν.Δ. και πρωθυπουργό. Βρίσκεται όλο και πιο μακριά από την κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος. Αλλά δεν αρκεί αυτό. Χρειάζεται μία ευρύτερη κινητοποίηση και συμπαράταξη δυνάμεων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο για να ρηγματωθεί η ηγεμονία της Δεξιάς και των δεξιών πολιτικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα πάρει πρωτοβουλίες και δεν θα επιτρέψει τα πολιτικά αδιέξοδα της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη να γίνουν αδιέξοδα της χώρας. Η Δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός δεν έχουν αδιέξοδα».

Τόσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στελέχη από διάφορες «τάσεις» του κόμματός σας κάνουν λόγο για την ανάγκη μια προοδευτικής διακυβέρνησης. Το ίδιο έχει πει πρόσφατα η κ. Γεννηματά. Υπάρχει ταύτιση απόψεων, εννοείτε όλοι το ίδιο πράγμα και πώς θα μπορούσε να συγκροτηθεί ενιαίο μέτωπο;

«Είναι απόφαση των συλλογικών μας οργάνων εδώ και χρόνια. Επανειλημμένως η ηγεσία του κόμματός μας έχει αναφερθεί σε αυτή την αναγκαιότητα.

Δεν ξέρω αν εννοούμε το ίδιο πράγμα, αλλά δεν μπορεί να εννοούμε και πολύ διαφορετικά πράγματα. Εγώ το φαντάζομαι όπως το πέτυχαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία οι Σοσιαλδημοκράτες και η Αριστερά. Έτσι μπορεί να γίνει και εδώ.

Γιατί δεν δοκιμάζουμε να συζητήσουμε προγραμματικά; Εκεί θα κριθούν τα πάντα. Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, σύγχρονη οργάνωση του κράτους, ατζέντα του υπουργείου Εργασίας, ενδυνάμωση του συστήματος Δημόσιας Υγείας, Παιδεία, Πολιτισμός, βιώσιμη και ισόρροπα κατανεμημένη ανάπτυξη, δικαιώματα και κοινωνικές ελευθερίες είναι ατζέντα διαλόγου εδώ και χρόνια, σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς. Γιατί όχι και στην Ελλάδα».

Σε ένα τέτοιο μέτωπο θα χωρούσε ο Γιώργος Παπανδρέου; Θα ήταν ευπρόσδεκτος από τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Εκεί χωράνε όσοι θέλουν και συμφωνούν. Δεν θα κάνουμε face control. Τα πάντα κρίνονται πολιτικά και προγραμματικά. Άλλωστε, οφείλω να αναγνωρίσω πάρα τις διαφωνίες μας στο παρελθόν, ο κ. Παπανδρέου το 2018 τόλμησε να μιλήσει ανοιχτά υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, μία συμφωνία σημαντική για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την ταλαιπωρημένη ευρύτερη γειτονιά μας. Μακάρι από το 2018 και άλλοι να είχαν αυτή τη θετική και υπεύθυνη στάση. Νομίζω ότι οι πολιτικές είναι και πρέπει να είναι ευρύτερες των προσώπων, ιδίως στην Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο».

Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ σε οργανωτικό επίπεδο και επίπεδο κοινωνίας, ώστε να προσελκύσει τον προοδευτικό κόσμο;

«Ο νέος χρόνος που ξεκινά είναι κρίσιμος για την κοινωνία και την Οικονομία, για την εργασία και την εξωτερική πολιτική. Είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός χρόνος, που θα φανούν με μεγαλύτερη ένταση οι συνέπειες της καταστροφής που συντελείται από τον Μάρτιο του 2020.

Στόχος μας είναι να αναδεικνύουμε τα προβλήματα, να καταθέτουμε αντιπροτάσεις ρεαλιστικές και στοχευμένες, σε προοδευτική κατεύθυνση, να εκφράσουμε τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας που ισοπεδώνεται και υποφέρει. Να είμαστε δίπλα στην κοινωνία, να μιλήσουμε για τους αόρατους, τους μη προνομιούχους, τους αδικημένους, να εκφράσουμε τον κόσμο της παραγωγής και της δημιουργίας, που συντρίβεται».

Πώς είδατε το χάος και τις σοκαριστικές εικόνες στην Ουάσινγκτον με την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο;

«Ο Τραμπ είναι υπεύθυνος για τις πρωτοφανείς εικόνες που είδαμε στην Ουάσιγκτον. Η alt-right και οι θεωρίες συνωμοσίας αποτελούν απειλή για τη Δημοκρατία και την κοινωνική ειρήνη. Όσα έγιναν στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η Δημοκρατία, όσο ισχυρή και αν φαίνεται, δεν είναι ποτέ δεδομένη. Απαιτεί εγρήγορση, ισχυρούς θεσμούς, διαρκή αγώνα.

Η νέα διακυβέρνηση Μπάιντεν έχει πολλή δουλειά να κάνει για να ανασυγκροτήσει μία βαθιά διχασμένη χώρα όπου το μίσος, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία κέρδισαν πολύ έδαφος από το 2016 έως σήμερα.

Μου κάνει εντύπωση που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στις δηλώσεις του δεν αναφέρθηκε στην Ακροδεξιά. Δεν βλέπει πολιτικό φορτίο σε αυτά που συνέβησαν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού; Μάλλον δεν θέλει να στεναχωρήσει την φιλο-τραμπική πτέρυγα του κόμματός του ή ακόμα περισσότερο δεν θέλει να μιλήσει για τα όρια της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Είναι πολυκατοικία; Είναι ανταγωνιστικές δυνάμεις; Είναι συνεργατικές; Θυμάμαι ότι η Ν.Δ. προ δεκαετίας, είχε ξεκάθαρη θέση σε αυτά τα ζητήματα. Είναι η ώρα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Ν.Δ. να τοποθετηθούν στα ζητήματα ξανά. Αν το αντέχουν…».

Δείτε επίσης