«Καμπανάκι» ΠΟΥ για την Όμικρον - «Λιγότερο σοβαρή, όχι ήπια» | aaerodromio scaled

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγεζούς, αναφέρει πως η Όμικρον -η οποία είναι υπερμεταδοτική- μπορεί να προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια έναντι της Δέλτα, ωστόσο δεν πρέπει να χαρακτηριστεί ως «ήπια».

Ο ίδιος επανέλαβε την έκκληση του ΠΟΥ για μεγαλύτερη ισότητα παγκοσμίως, τόσο στη διανομή όσο και στην πρόσβαση στα εμβόλια.

Με βάση τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης εμβολίων, 109 χώρες θα χάσουν τον στόχο που έχει θέσει ο Οργανισμός για τον πλήρη εμβολιασμό του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τον Ιούλιο. Ο στόχος θεωρείται ότι βοηθά στον τερματισμό της οξείας φάσης της πανδημίας. Μάλιστα, 36 κράτη δεν έχουν φτάσει καν στο 10% της εμβολιαστικής κάλυψης, ενώ το 80% των ασθενών που νόσησαν σοβαρά παγκοσμίως ήταν ανεμβολίαστοι.

Την ίδια ώρα, ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά την παραλλαγή IHU που εμφανίστηκε στη νότια Γαλλία και θεωρείται ότι προέρχεται από το Καμερούν. Ωστόσο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν θεωρείται ότι κυκλοφορεί ευρέως στην κοινότητα.