Καμπούλ: Οι Ταλιμπάν ζωγράφισαν τη σημαία τους έξω από την αμερικανική πρεσβεία

Το Αφγανιστάν βρίσκεται κάτω από τον ζυγό των Ταλιμπάν και οι μέρες που διανύει η χώρα είναι διόλου ευκαταφρόνητες. Αφού η ισλαμιστική οργάνωση κατέλαβε τον πλήρη έλεγχο της χώρας, αιχμαλώτισε τους αντάρτες της επαρχίας Παντζσίρ και εξανάγκασε σε φυγή εκατομμύρια ψυχές.

Η διάθεση για συνεργασίες και σεβασμό ελευθεριών που προέβαλαν, αρχικώς, οι Ταλιμπάν φαίνεται να πέφτουν, τις τελευταίες ώρες, στο κενό δεδομένων των θηριωδιών που έχουν ήδη καταγραφεί και που βασίζονται στην εφαρμογή της πιο σκληρής πτυχής του νόμου της σαρία.

Σε μια ακόμη κίνηση με την οποία θέλησαν δείξουν το ύφος της κυριαρχίας τους, οι Ταλιμπάν ζωγράφισαν τη σημαία τους σε τοίχο έξω από την αμερικανική πρεσβεία της Καμπούλ, όπως φαίνεται και σε φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα.


Από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία, στις 15 Αυγούστου, έχουν προσπαθήσει να δώσουν μία πιο μετριοπαθή εικόνα. Ωστόσο, σε περιοχές του Αφγανιστάν αναφέρονται περιστατικά βίας και καταστολής.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγράψει στυγνές δολοφονίες εκδίκησης, κρατήσεις και εκτελέσεις θρησκευτικών μειονοτήτων. Οι Ταλιμπάν δημοσίως έχουν υποστηρίξει ότι δεν θα επιδιώξουν αντίποινα εις βάρος όσων εργάστηκαν για την προηγούμενη διακυβέρνηση.

Η εικόνα για το τι επικρατεί στο Αφγανιστάν είναι θολή, ενώ πολλοί εκφράζουν ανησυχίες για το μέλλον. Υπάρχουν και Αφγανοί που επέλεξαν να αναζητήσουν καταφύγιο σε ασφαλείς περιοχές.

Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια θα έχουν όλα τα δικαιώματα που τους αναγνωρίζει το Ισλάμ. Ωστόσο, σε εκτεταμένο έγγραφο αναφέρεται ότι οι άνδρες και οι γυναίκες στα πανεπιστήμια θα είναι χωριστά και αν χρειάζεται θα τοποθετηθεί κουρτίνα. Ιδανικά, οι γυναίκες μαθήτριες θα διδάσκονται από γυναίκες καθηγήτριες. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, θα αναλάβουν μεγάλοι άνδρες με καλό χαρακτήρα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι γυναίκες φοιτήτριες θα πρέπει να φορούν να φορούν μαύρη αμπάγια σε συνδυασμό με ένα νικάμπ που καλύπτει το πρόσωπο.