Και επισήμως «εκτός» του προγράμματος F-35 η Τουρκία | 0 267

Επισήμως και δια στόματος Πενταγώνου των ΗΠΑ, κοινοποιήθηκε στην Τουρκία ότι έχει τεθεί οριστικά εκτός του προγράμματος των F-35. Το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε στην Άγκυρα ότι η διαδικασία ανανέωσης του πρωτοκόλλου της παραγωγής των μαχητικών 5ης Γενιάς έχει ολοκληρωθεί και πως το πρόγραμμα συνεχίζεται με τις υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν.

Η εξέλιξη αυτή ήταν φυσικό επακόλουθο  μετά την κρίση με την αγορά των S-400 από την Ρωσία που κατέληξε στην απόφαση επιβολής κυρώσεων, παρόλο που η τουρκική πλευρά επιμένει ότι το σύστημα S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελέσει απειλή για τη συμμαχία.

Η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός στα F-35 και συμμετείχε με την παραγωγή 1.005 εξαρτημάτων του μαχητικού.
Και επισήμως «εκτός» του προγράμματος F-35 η Τουρκία
Καμία επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν

Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν μπει τελείως στον πάγο, αφότου ανέλαβε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος είχε και προσωπικές συγκρούσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν, μέχρι στιγμής δεν έχει επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ βάλλουν κατά της Τουρκίας με ταξιδιωτική οδηγία εξαιτίας της πανδημίας και την απόφαση αναγνώρισης της σφαγής των Αρμενίων. Έτσι οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, που κατά βάθος έχουν διαρραγεί πρωτίστως από τη βαθιά διάσταση απόψεων για τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ, οδηγούνται πλέον σε τέλμα.

Όπως δείχνουν όλα μια πιθανή αποκατάσταση, η οποία δεν διαφαίνεται τουλάχιστον τώρα στον ορίζοντα, δεν θα είναι απλή υπόθεση. Θα χρειαστεί αναθεώρηση των θέσεων και των χειρισμών όχι μόνο σε διπλωματικό αλλά και επιχειρησιακό επίπεδο.