Η επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας, όπου έχει καταργηθεί, και η ενίσχυσή της στους δήμους που έχει διατηρηθεί, βρίσκεται μέσα στις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών, και για το λόγο αυτό περιλαμβάνεται μέσα στις προτάσεις που έχει καταθέσει το συγκεκριμένο υπουργείο στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό, θα επανακαθοριστεί και ο θεσμικός ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς αναμένεται να έχει εποπτικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες σε δημοτικό επίπεδο, ώστε να τηρούνται τα μέτρα περιορισμού στα καταστήματα, εστιατόρια και καφέ της κάθε πόλης, για την προφύλαξη από την πανδημία.

Την παραπάνω πρωτοβουλία κοινοποίησε ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, τους γραμματείς και σε στελέχη της Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ., κατά την τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Γραμματεία Αυτοδιοίκησης & Διαχείρισης Κρίσεων της Ν.Δ.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης τέθηκαν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Σύμφωνα με την ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ., τα χρήματα που διεκδικεί γι’ αυτό το σκοπό, θα διοχετευτούν για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών εκπαίδευσης των δημοτικών αστυνόμων. Ο υπουργός Εσωτερικών αναγνώρισε πως στις ημέρες της καραντίνας ο συγκεκριμένος θεσμός συνέβαλε, καθοριστικά, στη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του COVID-19.

Το υπουργείο, μάλιστα, για να διευκολύνει αυτήν την προσπάθεια, σε συνεννόηση με τους Δήμους, έχει προκρίνει τη δυνατότητα -στην παρούσα φάση της υγειονομικής κρίσης- να αξιοποιούν και διοικητικό προσωπικό για κάποιες αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, ώστε οι ίδιοι οι δημοτικοί αστυνομικοί να είναι πιο ελεύθεροι για την άσκηση του ελεγκτικού τους έργου.

Η τηλεδιάσκεψη του κ. Θεοδωρικάκου με τα αυτοδιοικητικά στελέχη της Ν.Δ. διήρκησε περίπου δύο ώρες και πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά καλό κλίμα, με τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης να αποτιμούν με θετικό πρόσημο το έργο της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών τους 17 μήνες που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται στο «τιμόνι» της χώρας.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Γιώργος Στεργίου, ο βουλευτής της Ν.Δ. στο Νότιο Τομέα και γραμματέας του Τομέα Αυτοδιοίκησης, Διονύσης Χατζηδάκης, ο γενικός διευθυντής Ν.Δ., Γιάννης Μπρατάκος, και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε, συνοπτικά αλλά και εμπεριστατωμένα, το πλούσιο έργο του υπουργείου αυτούς τους 17 μήνες, παρέθεσε τις νέες προτεραιότητες για την ενδυνάμωση των μεταρρυθμίσεων και απάντησε στα ερωτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»