Καλαφάτης: Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν να βαφτίσουν την Πλατεία Συντάγματος σε Πλατεία Κουφοντίνα

«Είναι αδιανόητο κάποιοι άλλοι από τον ίδιο χώρο να διαδηλώνουν παρέα με τραμπούκους που περιμένουν να βαφτίσουν την Πλατεία Συντάγματος σε Πλατεία Κουφοντίνα. Και βέβαια, είναι κατώτερο του θεσμικού του ρόλου να ζητά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ την υποταγή του κράτους στον εκβιασμό ενός κατάδικου για έντεκα δολοφονίες», αναφέρει στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης. Σε ό,τι αφορά την εκλογική του περιφέρεια προαναγγέλλει μία σειρά μεγάλων έργων και τονίζει: «Θα κάνουμε πολλά για τη Θεσσαλονίκη, και το πόστο που υπηρετώ, λειτουργεί ήδη ως επιταχυντής και καταλύτης».

H απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα συνεχίζεται και όλα δείχνουν πως κινδυνεύει η ζωή του. Μπροστά σε κάποιον που κάνει απεργία πείνας δεν θα μπορούσε να δείξει η κυβέρνηση ένα πιο ανθρωπιστικό πρόσωπο;

«Είναι, επιτέλους, η ώρα για αυτούς που βρίσκονται δίπλα του να τον πείσουν να σταματήσει την απεργία και να εμπιστευτούν τη Δικαιοσύνη, την οποία μόλις τώρα θυμήθηκαν. Στην ίδια κατεύθυνση οφείλουν να κινηθούν όσοι -για κομματικές σκοπιμότητες- ποντάρουν σε αρνητικές εξελίξεις. Αντί να εκβιάζουν το κράτος, έχουν υποχρέωση να στραφούν σε εκείνον που επέλεξε να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο, επιδιώκοντας ρωγμή στο κράτος Δικαίου. Διότι, τι θα γίνει εάν ακολουθήσουν το παράδειγμά του και άλλοι; Ποιο μήνυμα θα έχει στείλει η Πολιτεία εάν υποκύψει στον εκβιασμό;».

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για εκδικητικού τύπου, πράξη στο πρόσωπο ενός κρατουμένου. Πώς σχολιάζετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Κουφοντίνα;

«Είναι πρόκληση στη Δημοκρατία, στο κράτος Δικαίου αλλά και στα θύματα της τρομοκρατίας να εμφανίζονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις για δήθεν εκδικητικότητα της κυβέρνησης και εξωραϊσμού της δολοφονικής και τρομοκρατικής δράσης της “17 Νοέμβρη”. Είναι αδιανόητο κάποιοι άλλοι από τον ίδιο χώρο να διαδηλώνουν παρέα με τραμπούκους που περιμένουν να βαφτίσουν την Πλατεία Συντάγματος σε Πλατεία Κουφοντίνα. Και βέβαια, είναι κατώτερο του θεσμικού του ρόλου να ζητά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ την υποταγή του κράτους στον εκβιασμό ενός κατάδικου για έντεκα δολοφονίες».

Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έκανε επικοινωνιακά λάθη στην υπόθεση Λιγνάδη;

«Ένα ακούσιο επικοινωνιακό λάθος -όσο κουρνιαχτό και αν σηκώνει- δεν μπορεί να σκεπάσει την ουσία. Ούτε να συγκαλύψει τη σκόπιμη επικοινωνιακή αθλιότητα εκείνων που υπαινίσσονται “ένοχα μυστικά”. Είναι η κυβέρνηση που ενθαρρύνει και στηρίζει την αποκάλυψη και τη δίωξη αποτρόπαιων γεγονότων σεξουαλικής κακοποίησης και είναι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε τη συγκάλυψη των σεξουαλικών παρενοχλήσεων στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, για να μην εκτεθεί η Αριστερά. Ας καταλάβουν, επιτέλους, ότι δεν είναι καταγγέλλοντες, αλλά καταγγελλόμενοι». 

Τα κρούσματα πληθαίνουν παρά τα αυστηρά μέτρα. Φοβάστε για μία ασφυξία στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος;

«Αλίμονο, λοιπόν, εάν δεν είχαν ληφθεί τα τελευταία περιοριστικά μέτρα. Ο ιός παραμένει ανάμεσά μας, και μετά τις μεταλλάξεις είναι πιο επιθετικός. Η επιδημιολογική κατάσταση είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη και ανησυχητική. Η μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας ασκείται τώρα στην Αττική, και ήδη λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών. Έχουμε, επομένως, λίγες ακόμη δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας, ώσπου να προχωρήσει ο εμβολιασμός και να χτιστεί το πρώτο τείχος ανοσίας, που θα καλύψει τους πιο ευάλωτους. Οφείλουμε, κατ’ επέκταση, όλοι να κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή, ακολουθώντας τις υποδείξεις των ειδικών. Δεν μπορεί να θυσιάζεται μία ζωή για μία βόλτα στο πάρκο, ούτε για μία κρυφή σύναξη με την πεποίθηση ότι ξεγελάμε το κράτος».

Επεξεργάζεστε, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, και plan b για την περίπτωση που γεμίσουν οι ΜΕΘ;

«Η αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα ήταν από την αρχή στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας, δοκιμάστηκε στη Θεσσαλονίκη, και ήδη επιστρατεύεται, στο μέτρο που είναι αναγκαία, και στην Αττική. Μην ξεχνάμε ότι στον ένα χρόνο της πανδημίας, οι κλίνες ΜΕΘ από 565 που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν τις 1.360. Ενισχύθηκε το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος, καθώς προσλήφθηκαν κοντά στους 10.000 επικουρικούς υγειονομικούς, από τους οποίους οι 4.000 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, θα μονιμοποιηθούν. Αναβαθμίστηκε ο ρόλος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Δημιουργήθηκαν και λειτουργούν Κινητές Ομάδες Υγείας. Οργανώθηκε και προχωρά με υποδειγματικό τρόπο η μεγαλύτερη επιχείρηση εμβολιασμού στη χώρα».

Ποια είναι τα έργα στη Θεσσαλονίκη, που θεωρείτε ότι είναι σε προτεραιότητα να γίνουν και έχετε βάλει ως στόχο να ολοκληρώσετε;

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει μία σειρά από μεγάλα έργα που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης. Το νερό μπήκε στ’ αυλάκι και τρέχει, πια, χωρίς να σταματά. Παράλληλα, εντοπίζονται προβλήματα που δυσχεραίνουν τη λειτουργία κρίσιμων λειτουργιών της πόλης και αναζητούνται πρακτικές λύσεις. Μία σειρά από μικρότερες παρεμβάσεις, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των συμπολιτών μου, δρομολογούνται και αυτές. Έχουμε πολλά να κάνουμε για τη Θεσσαλονίκη, και το πόστο που υπηρετώ, λειτουργεί ήδη ως επιταχυντής και καταλύτης». 

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μία μεγάλη ευκαιρία για έργα και μεταρρυθμίσεις. Πώς θα αξιοποιηθεί στην περίπτωση της Μακεδονίας και της Βορείου Ελλάδος;

«Είναι γνωστό ότι η αξιοποίηση των πόρων αυτών δεν μπορεί παρά να ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις και τις κατευθύνσεις που θέτει η Ε.Ε. Εστιάζουμε, κατ’ επέκταση, στην πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που προκρίθηκαν για τη μερίδα του λέοντος. Και το μεγαλύτερο έργο για τη Μακεδονία αφορά στην απολιγνιτοποίηση και την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα οδηγεί σε βελτίωση της ποιότητας ζωής, με την προστασία του περιβάλλοντος, και τη δημιουργία νέων και περισσότερων θέσεων εργασίας. Έτσι ώστε κανένας να μην αδικηθεί, αλλά όλοι να έχουν μία καλύτερη ζωή».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»