Υπουργείο Ευημερίας της Μεσαίας Τάξης στον Καναδά! | trudeau 1

Η μεσαία ή αλλιώς η αστική τάξη είναι αυτή που στον καπιταλισμό κατέχει τα μέσα παραγωγής και βρίσκεται ανάμεσα στην ανώτερη κοινωνική και την εργατική. Και στον Καναδά έχει το δικό της υπουργείο!

Το 1981, ο τότε Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν, είχε φανταστεί και δημιουργήσει ένα εφήμερο «Υπουργείο Ελεύθερου Χρόνου». Ήταν άλλοι καιροί, και υπήρχαν άλλες προτεραιότητες.

Ήταν τώρα η σειρά του ανοιχτόμυαλου πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ο οποίος επανεξελέγη τον περασμένο Οκτώβριο, να δημιουργήσει ένα υπουργείο Ευημερίας της Μεσαίας Τάξης. Η κίνησή του έγινε δεκτή με αντιδράσεις.

Πρώτος αντέδρασε ο επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης Jagmeet Singh, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του ότι εγκαταλείπονται οι πιο αδύναμοι, όπως είπε. Από την πλευρά τους οι Συντηρητικοί σχολίασαν την είδηση ως «την ομολογία πως ο Τριντό απέτυχε στην προηγούμενη θητεία του να ανακουφίσει από τα βάρη αυτή την μεσαία τάξη».

Ορισμένοι είδαν στην κίνηση του πρωθυπουργού του Καναδά να εξασφαλίσει ένα ακόμη υπουργείο σε μια γυναίκα για να υπάρχουν πολλές στην κυβέρνηση (η βουλευτής του Οντάριο Μόνα Φορτιέ αναλαμβάνει το εν λόγω υπουργείο). Και ένας αρθρογράφος της εφημερίδας του Κεμπέκ «Le Soleil» [Ο Ήλιος] αναρωτήθηκε αν ο ακριβής τίτλος θα ήταν «Υπουργείο Επανεκλογής».

Σε κάθε περίπτωση, η ονομασία του υπουργείου που δείχνει σαν να βγήκε από γραφείο επικοινωνιολόγων, αποδεικνύει την εμμονή του Τριντό με την μεσαία τάξη, την οποία αξιοποίησε και το 2015 για να εκλεγεί πρώτη φορά. Στις πρόσφατες εκλογές ο Τριντό δεσμεύτηκε να βοηθήσει «την μεσαία τάξη και όσους εργάζονται σκληρά για να μπουν σε αυτή». Θέλει, όπως όλα δείχνουν, να στηριχθεί στη μεσαία τάξη του Καναδά σε περίπτωση που η νέα του μειοψηφική κυβέρνηση πέσει νωρίτερα απ’ό,τι προβλέπει.

Εξάλλου, η μεσαία τάξη του Καναδά, χάρη στην οικονομική ανάπτυξη και σε ορισμένα φορολογικά μέτρα, βρίσκεται στα καλύτερά της. Τον Σεπτέμβριο 2019, μια έρευνα της La Presse-Statistique του Καναδά ανέφερε ότι για τη μεσαία τάξη συμβαίνει «μια ιστορική αλλαγή». Μετά τη φτωχοποίηση επί δεκαετίες, πράγματι, η κοινωνική αυτή κατηγορία -η οποία στον Καναδά αντιστοιχεί με μια οικογένεια τεσσάρων μελών, με ετήσιο μέσο εισόδημα μεταξύ 63 675 και 127 350 δολαρίων Καναδά (ήτοι 43 500 έως 87 000 ευρώ) αυξήθηκε σε αριθμό κατά ένα εκατομμύριο άτομα μεταξύ 2013 και 2017. Εκπροσωπεί πλέον το 42% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Στις πρόσφατες εκλογές όλα τα κόμματα προσπάθησαν να προσελκύσουν αυτούς τους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης, οι οποίοι ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις. Σε τι χρησιμεύει λοιπόν αυτό το υπουργείο; Η Μόνα Φορτιέ, η οποία γίνεται υπουργός για πρώτη φορά, δήλωσε ότι ακόμη αναζητά τις κατευθύνσεις του χαρτοφυλακίου της. Από την πλευρά του ο Τζάστιν Τριντό υποσχέθηκε νέες μειώσεις φόρων για όσους φορολογουμένους κερδίζουν λιγότερα από 150.000 δολάρια Καναδά το μήνα, δηλαδή για την μεσαία τάξη.