Απόψεις

Κάποια στιγμή θα πρέπει να διαλέξουμε: Ή θα προσφύγουμε στη Χάγη ή θα απαντήσουμε στο Αιγαίο

Η ψήφιση από την ελληνική Βουλή της σύμβασης συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτείων, που ισχυροποιεί 5 αμερικανικές βάσεις από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Σούδα.

Xasapopoulos-Iordanis-e1574769421264

Το παιγνίδι της γάτας με το ποντίκι το γνωρίζει πολύ καλά να το παίζει η Άγκυρα στο Αιγαίο, και αυτό γινόταν, μέχρι τώρα, και στο FIR Αθηνών αλλά και με τις συνέχεις NAVTEX που εξέδιδε, δεσμεύοντας μεγάλες περιοχές.

Από χθες όμως, όλα φαίνεται ότι
αλλάζουν, και τους επομένους μήνες τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.

Η ψήφιση από την ελληνική Βουλή της συμβάσης συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτείων, που ισχυροποιεί 5 αμερικανικές βάσεις από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Σούδα, φαίνεται ότι ήταν ένας από τους λόγους που ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να βάλει μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ένα από τα ερευνητικά του σκάφη.

Το θερμό επεισόδιο, είτε από
αέρος είτε από θαλάσσης, έρχεται όλο και πιο κοντά, καθώς ο Ερντογάν θέλει να
δημιουργήσει τετελεσμένα εν όψει της
κατασκευής του EAST MED και
των γεωτρήσεων στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Η αρχή έγινε με την είσοδο, για αρκετές ώρες, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, το οποίο αγνόησε τις ελληνικές προειδοποιήσεις.

Με απλά λόγια, η Άγκυρα τσεκάρει τις αντοχές της Αθήνας και θέλει να δει μέχρι πού είναι αποφασισμένη να φτάσει η ελληνική κυβέρνηση και οι επιτελείς του υπουργείου Άμυνας.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που χθες, δεν ήταν λίγοι εκείνοι (πολιτικοί, στρατιωτικοί) που έλεγαν πως από την πρώτη στιγμή έπρεπε το ελληνικό Ναυτικό να ρίξει προειδοποιητικές βολές για να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Άγκυρας.

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων προτίμησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να υποβαθμίσει όσο μπορούσε το γεγονός, σαν η παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από τουρκικό ερευνητικό να είναι καθημερινό φαινόμενο.

Η τακτική του Ερντογάν είναι βέβαιο ότι οδηγεί σε ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, το οποίο δεν μπορούν να αποτρέψουν ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι Ευρωπαίοι.

Το ζητούμενο για την ελληνική ηγεσία είναι το πώς έχει αποφασίσει να αντιδράσει σε μια τέτοια περίπτωση.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η ηττοπάθεια δεν θα βοηθήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις και θα φέρει τη χώρα σε μειονεκτική θέση.

Ή θα πρέπει τα κόμματα να πάρουν μια απόφαση με την οποία θα ανοίξει ο δρόμος για προσφυγή στη Χάγη, ώστε να λυθούν οι διάφορες με την Άγκυρα ή θα πρέπει κάποια στιγμή η αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων στις προκλήσεις της Τουρκίας να είναι σκληρή, ώστε να δείξει η Αθήνα ότι εννοεί αυτά που λέει.

Δεν γίνεται σε κάθε ευκαιρία οι Έλληνες πολιτικοί να στέλνουν αυστηρά μηνύματα προς την Άγκυρα, και όταν οι γείτονες παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματά μας εμείς να κρατούμε χαμηλούς τόνους και να δείχνουμε ότι φοβόμαστε την κλιμάκωση.

Είναι γνωστό, άλλωστε, το δόγμα πως όσο υποχωρείς απέναντι σε έναν θρασύτατο γείτονα, την επόμενη φορά η συμπεριφορά του θα είναι ακόμη χειρότερη και πιο προκλητική.

Και δυστυχώς, κάπως έτσι
δημιουργείται ένα δυσμενές στάτους στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο σε βάρος της χώρας.

Δείτε επίσης