Στους αναγκαίους  πόρους  και στο σχεδιασμό για να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, εστίασε ο διευθύνων σύμβουλος της  Eurobank  Φωκίων Καραβίας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το μέλλον, κατά την τοποθέτησή  του  στο Joint Virtual Forum του Πανελλήνιου Σύνδεσμου Εξαγωγέων και του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου.

«Θα χρειαστούμε ένα ή δύο χρόνια ακόμη για να φτάσουμε στα επίπεδα του 2019», είπε ο κ.  Καραβίας, στην ομιλία του στο Ψηφιακό Συνέδριο,

με θέμα «Exports turn crisis into opportunity».

Συνεχίζοντας, μίλησε για το κρίσιμο 2021, λέγοντας  πως «Υπάρχει πάντοτε ένας συντελεστής αβεβαιότητας, παρά τα καλά νέα που είχαμε ότι σύντομα θα είναι ευρέως διαθέσιμα αρκετά και αποτελεσματικά εμβόλια». 

Για να σημειώσει ότι «Τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια από όλες τις πηγές ξεπερνούν τα 70 δις. ευρώ.

Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, περίπου 13 δισ ευρώ, προορίζονται για τον ιδιωτικό τομέα και μεταξύ των άλλων για ενίσχυση των εξαγωγών»

Κατόπιν ο CEO της Eurobank, ανέφερε :  «Νομίζω ότι για πρώτη φορά η χώρα μας έχει ένα τόσο καθαρό και επεξεργασμένο πλάνο για την αναπτυξιακή της πολιτική και άξονάς του είναι τα εξαγώγιμα προϊόντα και υπηρεσίες. 

Η Eurobank ήταν η πρώτη τράπεζα που ήδη από το μακρινό πια 2009, σε δύσκολες και πάλι περιστάσεις, μίλησε έμπρακτα για την ανάγκη μετάβασης σε ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο με αιχμή την καινοτομία και την εξωστρέφεια. 

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για τη μεγάλη επιχειρηματική διάσκεψη στο πλαίσιο του Trade Club Alliance, με τη συμμετοχή έξι τραπεζών και πάνω από 100 εταιριών από τέσσερις ηπείρους, διαμηνύοντας πως : 

«δίνουμε στις ελληνικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα προσέγγισης πιστοποιημένων συνεργατών από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, μέσα από ένα δίκτυο τραπεζών σε 60 χώρες (από τις ΗΠΑ, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πολωνία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Νορβηγία κ.ά.).

 Πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία προχωρήσαμε και σε ψηφιακή δικτύωση, τα Trade Corridors, με πελάτες όλων αυτών των τραπεζών»

Ολοκληρώνοντας, ο κ.  Καραβίας, τόνισε πως «Στη Eurobank έχουμε δηλώσει πως η κεντρική επιχειρηματική μας επιλογή είναι να είμαστε η Τράπεζα της Ανάπτυξης.

Ακρογωνιαίο λίθο για αυτή τη δέσμευσή μας αποτελεί η συνεργασία με το πιο υγιές και δυναμικό κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με την πιο ανθεκτική κολώνα της παραγωγικής βάσης της χώρας, που είναι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Σας ευχαριστώ, λοιπόν, για όσα έχουμε κάνει μαζί μέχρι σήμερα και περιμένω να κάνουμε πολύ περισσότερα στο μέλλον.

Και να γιορτάσει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων τα 100 του χρόνια συμβάλλοντας διαρκώς στην προκοπή και την ευημερία της χώρας μας».