Καραβίας: Αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, απορροφώντας τους διαθέσιμους πόρους

Στην κατάρτιση επενδυτικών σχεδίων για την απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων, αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης, εστίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, κατά την τοποθέτησή του στο 10th Greek Investment Forum στη Νέα Υόρκη.

«Η Eurobank υπήρξε πρωτοπόρος στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με μονοψήφιο δείκτη ήδη από εφέτος», είπε ο κ. Καραβίας.

Κατά τον ίδιο : «Είμαστε έτσι σε θέση να εστιάσουμε στην ανάπτυξη. Αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας σε αντίστοιχα έργα, μπορούμε να προσφέρουμε στους επενδυτές τον συντονισμό για την ένταξη των επενδυτικών τους σχεδίων στο Ταμείο Ανάκαμψης με γρήγορες και απλές διαδικασίες»

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της Eurobank, διευκρίνισε πως υπάρχουν δύο στοιχεία που ξεχωρίζουν σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF). Το ένα είναι το μέγεθος των κεφαλαίων που είναι χωρίς προηγούμενο, ενώ το  δεύτερο σχετίζεται με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κινητοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα μέσω του RRF.

Με αυτόν τον τρόπο,  εξήγησε ότι δάνεια 13 δις ευρώ του Ταμείου πρόκειται ενισχύσουν την ελληνική οικονομία κατά 30 δισ. ευρώ  καλύπτοντας έτσι μεγάλο μέρος από το επενδυτικό κενό της τελευταίας δεκαετίας, λέγοντας:

«Σε αυτό το σχήμα, ο ρόλος των τραπεζών είναι κεντρικός. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αναθέσει πλήρως σε τράπεζες και σε ελεγκτικά γραφεία την επιλεξιμότητα των έργων, την πιστοληπτική αξιολόγηση, την παρακολούθηση της χρηματοδότησης, με έμφαση στη διαφάνεια και τη λογοδοσία»

Κατόπιν, ο κ. Καραβίας, διεμήνυσε την ανάγκη απρόσκοπτης διαδικασίας για τους επενδυτές, σημειώνοντας :

«Στη Eurobank, δημιουργούμε μια ειδική μονάδα για την αξιολόγηση των έργων. Ολόκληρη η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί από εμάς, σαν one-stop-shop, ώστε ο πελάτης να έχει ένα μόνο σημείο επαφής καθ ‘όλη τη διάρκεια».

Στη συνέχεια, υποστήριξε  πως η τράπεζα βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη και πιθανούς επενδυτές και καταρτίζει λίστα έργων που θα μπορούσαν να εμπίπτουν στις κατηγορίες του RRF, επισημαίνοντας:

 «Στόχος να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα έργων όταν θα διατεθούν τα πρώτα κεφάλαια, πιθανώς προς το τέλος του έτους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν επικεντρωνόμαστε σε έναν μόνο τομέα.

Προφανώς, πολλά ξενοδοχειακά έργα ικανοποιούν τα περισσότερα από τα κριτήρια του Μηχανισμού  Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ωστόσο, βλέπουμε ενδιαφέρον για πολλούς άλλους τομείς, όπως η ενέργεια, τα ακίνητα, τα logistics, τα κατασκευαστικά και

βιομηχανικά έργα.

 Εστιάζουμε επίσης στον εντοπισμό περιπτώσεων εξαγορών και συγχωνεύσεων που θα προωθούσαν τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων, που αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του  RRF».

Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι  η πρόκληση για την ελληνική οικονομία μετατοπίζεται από την ανάγκη εξασφάλισης κεφαλαίου και χρηματοδότησης στην επιλογή επενδυτικών έργων που είναι επιλέξιμα για απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων.

Για να καταλήξει πως «Στη Eurobank, η οποία έγκαιρα ενίσχυσε τα κεφάλαιά της μέσω της συγχώνευσης με τη Grivalia το 2019 και με τη μείωση του δείκτη NPE σε μονοψήφιο ποσοστό φέτος, είμαστε σε θέση να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Μπορούμε να προσφέρουμε απρόσκοπτη υποστήριξη στους πελάτες μας για να συντονίσουν τις επενδύσεις τους που είναι επιλέξιμες από το RRF, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία μας».