Για την  ισχυρή ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, και την καλύτερη από πέρυσι θέση των τραπεζών, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, κατά τη τοποθέτησή του σε πάνελ του 22ο Invest in Greece της Capital Link με θέμα «Banking Sector – Growth & Development Outlook». 

«Σε έναν χρόνο από τώρα θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση με τα «κόκκινα δάνεια» (NPLs), παρά τις εισροές νέων προβληματικών δανείων λόγω της πανδημίας», είπε ο κ. Καραβίας

Για τον ίδιο : «Οι αγορές ήδη αποτιμούν αυτή την προοπτική. Περιμένω ότι η σύγκλιση στις αποτιμήσεις των περισσότερων ελληνικών assets – με πρώτα όσα σχετίζονται με τις τράπεζες- με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά θα συνεχιστεί και θα είναι σημαντική».

Συνεχίζοντας ο CEO της Eurobank, σημείωσε πως «Ολοκληρώσαμε το ριζικό ξεκαθάρισμα στον ισολογισμό μας ενώ και οι άλλες ελληνικές τράπεζες προχωρούν αντίστοιχο σχεδιασμό.

Η πορεία σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές τράπεζες και η ορατή προοπτική μονοψήφιων δεικτών NPE αναγνωρίστηκαν από την αγορά και οδήγησαν σε υψηλότερες αποτιμήσεις, πολύ πιο κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ»

Κατόπιν, ο κ. Καραβίας υποστήριξε πως «Δεδομένης της προόδου στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, στη Eurobank έχουμε ήδη αρχίσει να σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα για την τράπεζα και τις αντίστοιχες προκλήσεις όσον αφορά το επιχειρηματικό μας μοντέλο.

Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογούμε ένα μεγάλο σχέδιο μετασχηματισμού, για να καταστεί η Eurobank το 2030 πρωτοπόρος στην ευρύτερη περιοχή».

Στη συνέχεια, επισήμανε πως  παρά το σοκ της πανδημίας η ελληνική οικονομία έδειξε σημάδια ανθεκτικότητας, λέγοντας : 

«Συνεχίστηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα σε μια σειρά τομέων, οι τιμές των ακινήτων δεν υποχώρησαν και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα από ότι ήταν πέρυσι». 

Ολοκληρώνοντας, ο  επικεφαλής της Eurobank εκτίμησε ότι θα συνεχιστούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε σειρά τομέων στην Ελλάδα, τονίζοντας  ότι :

«Δεν υπάρχει λόγος να μην επιταχυνθεί αυτή η τάση και ως εκ τούτου, θα έλεγα ότι είναι στο τραπέζι μια ισχυρή ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, κάτι που φυσικά θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών», εκτιμώντας πως  θα υπάρξουν και αρχικές δημόσιες εγγραφές στο Χρηματιστήριο μετά από μια μακρά περίοδο αποχής.