Καταδίκη της Google στην Αυστραλία για τα δεδομένα εντοπισμού

Πολλά εκατ. δολάρια εκτιμάται ότι θα καταβάλει ως πρόστιμο η Google για παραβίαση του νόμου περί συλλογής δεδομένων εντοπισμού, καθώς δικαστήριο της Αυστραλίας απεφάνθη σήμερα ότι ο τεχνολογικός κολοσσός παραπλάνησε τους χρήστες του λειτουργικού συστήματος Android σε φορητές συσκευές.

Το δικαστήριο έκρινε κυρίως πως η Google δεν είχε διευκρινίσει πως επιτρέποντας τη συνέχεια της «Web & App Activity», στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής παραμέτρου στις συσκευές τους, περιελάμβανε τα δεδομένα εντοπισμού.

Πολλές έρευνες που έγιναν σε διάφορα μέρη του κόσμου έδειξαν πως η συλλογή δεδομένων εντοπισμού από τις συσκευές Android και iPhone γίνεται εν αγνοία των χρηστών ή χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους.

Στην απόφασή του ο δικαστής Τόμας Τόουλι του ομοσπονδιακού δικαστηρίου αποδέχθηκε «εν μέρει» την αγωγή της ACCC κατά της Google, σημειώνοντας πως η «συμπεριφορά της εταιρείας δεν παραπλάνησε όλους τους χρήστες» της υπηρεσίας της.

Ο δικαστής διευκρίνισε ωστόσο πως η Google «παραπλάνησε ή θα μπορούσε να παραπλανήσει ορισμένους χρήστες» και πως «ο αριθμός ή η αναλογία των χρηστών που παραπλανήθηκαν ή θα μπορούσαν να είχαν παραπλανηθεί δεν έχει σημασία», προκειμένου να προσδιοριστεί η παράβαση.

Η ACCC αναμένει πως τα πρόστιμα θα ανέρχονται σε 850.000 δολάρια (710.000 ευρώ) ανά παράβαση, δηλ. συνολικά σε «πολλά εκατομμύρια» δολάρια, είπε ο Σιμς στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Η Google διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση αυτή, η οποία, όπως είπε, απέρριψε ορισμένες «γενικές απαιτήσεις» της ACCC και αφορά ορισμένους μόνο χρήστες, και είπε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση.