Η «μάχη» των καταλήψεων | 4956440 scaled

Μία εβδομάδα μετά την επέτειο του Πολυτεχνείου, στην ΕΛ.ΑΣ. έχουν ήδη κάνει τον απολογισμό των μέτρων του τριήμερου και ήδη επικεντρώνουν τον σχεδιασμό τους στην ημέρα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που θα αποτελέσει το επόμενο «κρας τεστ» και στην οποία η «μάχη των καταλήψεων» θα κρίνει το παιχνίδι.

Η πολιτική και φυσική ηγεσία της αστυνομίας εκτιμάει πως οι αντικειμενικοί στόχοι του συνόλου των επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν από τις 15 μέχρι και το πρωί της 18ης Νοεμβρίου επιτεύχθηκαν σχεδόν στο σύνολο τους. Επισήμως μπορεί να κρατούνται χαμηλοί τόνοι, αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες επικρατεί διάχυτη ικανοποίηση αλλά όχι και εφησυχασμός.

«Σε αυτή τη φάση κερδίσαμε σχεδόν όλες τις μάχες. Το δόγμα της πρόληψης λειτούργησε και τα όποια επεισόδια ήταν περιορισμένης έκτασης. Ο ‘πόλεμος’ έχει ακόμη πολλές φάσεις», είναι η φράση που χρησιμοποίησε επιτελικό στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ, που επισημαίνει ότι η 6η Δεκεμβρίου είναι μία ημέρα εξίσου κρίσιμη με την 17η Νοεμβρίου.

Η «μάχη» των καταλήψεων | 4956797

Και το λέει αυτό γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια οι αντιεξουσιαστές εκμεταλλευόταν τις εκδηλώσεις των συγκεκριμένων ημερών για να μετατρέψουν το κέντρο της Αθήνας σε πεδίο μάχης.

Φέτος και οι δύο επέτειοι έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική αστυνομία, καθώς τις έχει συμπεριλάβει στον γενικότερο σχεδιασμό της επιχείρησης «Ανακατάληψη των Εξαρχείων» η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου δύο μήνες.

Η σημασία των καταλήψεων

Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. για την συνολικότερη επιχείρηση, στην εξέλιξη της «μάχης των καταλήψεων». Δεν είναι τυχαίο ότι το τελεσίγραφο που έδωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης για οικειοθελή αποχώρηση των υπό κατάληψη κτιρίων λήγει, μόλις δύο ημέρες πριν την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου.

Ο υπουργός ΠΡΟ. ΠΟ. θέλει να εξαντλήσει τα περιθώρια ειρηνικής διευθέτησης του ζητήματος, προτού δώσει το πράσινο φως για την έναρξη αστυνομικών επιχειρήσεων εκκένωσης των υπό κατάληψης κτιρίων και ειδικά αυτών που από την παρακολούθηση έχει προκύψει το συμπέρασμα ότι αποτελούν βάσεις των κουκουλοφόρων και τα οποία βρίσκονται στην καρδιά των Εξαρχείων.

Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται οι καταλήψεις στις οδούς στις οδούς Θεμιστοκλέους, Τσαμαδού, Ζαΐμη και Δερβενακίων, που εδώ και καιρό τελούν υπό διακριτική μεν, άγρυπνη, δε, παρακολούθηση. Ήδη για όλες αυτές έχουν εκπονηθεί επιχειρησιακά σχέδια, αλλά και παραλλαγές τους, που προβλέπουν κάθε πιθανό σενάριο.

Στην Λεωφόρο Κατεχάκης θεωρούν ότι η εκκένωση των συγκεκριμένων καταλήψεων, θα περιορίσει τα «επιχειρησιακά σχέδια» των «μπαχαλάκηδων» και παράλληλα θα μικρύνει ακόμη περισσότερο των ζωτικό τους χώρο.

Σε κατάσταση επιφυλακής

Την ίδια ώρα πρέπει να επισημάνουμε ότι σχεδόν το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας παραμένει σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής. Τα στελέχη της ελληνικής αστυνομίας θεωρούν πολύ πιθανό οι «μπαχαλάκηδες» να επιχειρήσουν κάποιο χτύπημα πολύ πριν την 6η Δεκεμβρίου. «Ίσως  μετά τις τελευταίες ήττες τους, θέλουν να κάνουν κάτι σαν επίδειξη δύναμης», λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που επισημαίνουν ότι είναι έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από τους αστυνομικούς που δρουν στο κέντρο της Αθήνας, έχουν δοθεί ειδικές εντολές και σε αυτούς που υπηρετούν στα τμήματα περιφερειακών δήμων της πρωτεύουσας, καθώς και αυτά θεωρούνται πιθανοί στόχοι.