Ελλάδα

Καταγγελία σοκ από τον Πρύτανη πανεπιστημίου Θεσσαλίας - «Πολλές φορές οι πρυτάνεις δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους»

«Κανείς δεν λέει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα φύλαξης, ασφάλειας και παραβατικότητας που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης»

zisis mourmouris

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων Ζήσης Μαμούρης μίλησε στην Βουλή προχωρώντας σε καταγγελία που προκαλεί αίσθηση σχετικά με το νομοσχέδιο για την θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας και την ελεγχόμενη είσοδο στα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Ο κ. Μαμούρης επιχειρώντας να απαντήσει για τους λόγους που εως σήμερα δεν ενεργοποιείται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ανομίας στα πανεπιστήμια παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πρυτάνεις που συνεργάζονται με παραβατικές ομάδες.

«Πολλές φορές πρυτάνεις - κάτω από το βάρος ειδικών συνθηκών ή γιατί υπάρχει μια κακώς εννοούμενη συνεργασία με συγκεκριμένες δυνάμεις εντός των πανεπιστημίων - δεν κάνουν καλά την δουλειά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων.

Ωστόσο, παρά την συγκεκριμένη καταγγελία αλλά και την παραδοχή πως ορισμένα πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, ο κ. Μαμούρης επίμεινε στην διαφωνία του σχετικά με την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και υποστήριξε ότι η υπηρεσία φρούρησης πρέπει να υπάγονται αποκλειστικά στις πρυτανικές αρχές.

«Κανείς δεν λέει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα φύλαξης, ασφάλειας και παραβατικότητας που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Θα συμφωνήσω και με τις απόψεις της ΠΟΣΔΕΠ για τη φύλαξη. Αυτό που ειπώθηκε στις Συνόδους είναι ότι θέλουμε μια πλατφόρμα που δεν θα είναι στην ΕΛΑΣ . Ένα Σώμα το οποίο θα ελέγχεται από το πειθαρχικό συμβούλιο και την σύγκλητο. Θα ακολουθεί επιχειρησιακό πλάνο που θα καταστρώνεται από την ΕΛΑΣ και τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας και κάνοντας χρήση της υπάρχουσας νομοθεσίας θα μπορεί ανα πάσα στιγμή να καλεί την αστυνομία για να παρεμβαίνει για πολύ σοβαρότερα ποινικά αδικήματα. Εννοείται ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι κράτος εν κράτει και εννοείται ότι η ΕΛΑΣ μπορεί να περιλαμβάνει. Βέβαια, δεχόμαστε ότι όλα αυτά δεν έχουν γίνει. Πολλές φορές πρυτάνεις - κάτω από το βάρος ειδικών συνθηκών ή γιατί υπάρχει μια κακώς εννοούμενη συνεργασία με συγκεκριμένες δυνάμεις εντός των πανεπιστημίων - δεν κάνουν καλά την δουλειά τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκατασταθεί η ΕΛΑΣ εντός των πανεπιστημίων» είπε ο κ. Μαμούρης.

Πρύτανης ΑΠΘ: Άλλο η φύλαξη και άλλο η ασφάλεια

Επίσης, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου εξήγησε πως «Άλλο η φύλαξη και άλλο η ασφάλεια. Η μεν φύλαξη είναι θέμα των πανεπιστημίων και αντιμετωπίζεται με ιδιωτικές εταιρείες όιπως έχουμε κάνει στο ΑΠΘ διαμορφώνοντας διαφορετική πλέον εικόνα. Για την ασφάλεια υπάρχει διχογνωμία. Η άποψη της Συγκλήτου του ΑΠΘ είναι πως η ασφάλεια αποτελεί θέμα της πολιτείας η οποία οφείλει να αναλάβει την όποια δράση προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε τα φαινόμενα βίας προκαλούνται και από εξωγενείς παράγοντες που κάνουν καταδρομικές μέσα σε λίγα λεπτά».

Ο ίδιος κατά την δευτερολογία του τόνισε ότι «δεν πρέπει οι σχέσεις πρυτάνεων και αστυνομίας για ποινικές υποθέσεις να αποτελούν ταμπού» και πρόσθεσε πως το υφιστάμενο πλαίσιο παρέχει επαρκή φύλαξη στα πανεπιστήμια αλλά δεν αρκεί για να αποτρέψει πράξεις κοινού ποινικού δικαίου.

«Άλλο η Δημοκρατική έκφραση ακόμα και η έντονη και άλλο το χτίσιμο καθηγητών. Για όλα αυτά πρέπει κάποια στιγμή να πούμε «Ως Εδώ». Πολλές θεωρητικές κουβέντες μπορούμε να κάνουμε αλλά το θέμα είναι στην πράξη τι θα κάνουμε. Για εμάς είναι ξεκάθαρο. Ζητάμε την συνδρομή της πολιτείας και δεν νομίζω ότι εγώ πρέπει να έχω την ευθύνη για τις ενέργειες των υπαλλήλων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Δείτε επίσης