«Κατέρρευσε»... εν μία νυκτί ο ΥΠΟΙΚ της Τουρκίας - Ποιος θα τον αντικαταστήσει | elvan

«Παρελθόν» αποτελεί ο Λουτφί Ελβάν, νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας ο επιχειρηματίας Νουρετίν Νεμπατί.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας, Λουτφί Ελβάν, γεγονός που δημιουργεί μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που καταρρέει η ισοτιμία της τουρκικής λίρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε δεκτή την παραίτησή του.

Τη θέση του πήρε ο επιχειρηματίας Νουρετίν Νεμπατί, που είναι γνωστός για τις σχέσεις του με τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον γαμπρό του Ερντογάν και πρώην υπουργό Οικονομικών της χώρας.

Οι φήμες για παραίτηση του Ελβάν κυκλοφορούσαν εδώ και αρκετό καιρό, δεδομένου ότι η οικονομία της χώρας έχει πάρει τον «κατήφορο».

Σημειώνεται ότι η παραίτησή του έρχεται σε μια περίοδο υποτίμησης ρεκόρ της τουρκικής λίρας, η οποία έχει χάσει σχεδόν 30% σε αξία έναντι του δολαρίου σε ένα μήνα, κυρίως εξαιτίας των δύο μειώσεων των επιτοκίων.

Πάντως, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να υπερασπίζεται την πεποίθησή του ότι τα χαμηλά επιτόκια είναι το αντίδοτο στον υψηλό πληθωρισμό.

Από το 2019, ο ίδιος έπαυσε τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας που εναντιώνονταν στην επιθυμία του να δει τα επιτόκια να μειώνονται. Μέσα στο 2021 η τουρκική λίρα απώλεσε το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.