Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, αναφέρθηκε στο πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε για τη λειτουργία και αποτελεσματικότητα του μοντέλου PLF με αφορμή το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας από αύριο Τετάρτη 1η Ιουλίου.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Χατζηχριστοδούλου είπε: «Πέραν του μαθηματικού μοντέλου, υπάρχει και μια ομάδα επιδημιολόγων που ανασκοπούμε τα δεδομένα, συνεδριάζουμε σχεδόν καθημερινά. Αξιολογούμε αυτό το μοντέλο, κάνουμε διορθώσεις ακόμη και χειροκίνητα».

«Δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλους τους τουρίστες, δεν έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε» συνέχισε και τόνισε: «Άρα σίγουρα κάποιοι που είναι φορείς του ιού θα μπουν (στη χώρα). Το περιμένουμε αυτό». Ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε πως σημασία από εκεί κι έπειτα έχει το δεύτερο επίπεδο άμυνας το οποίο είναι να βρούμε κρούσματα και να τα ιχνηλατίσουμε επαφές. «Και σ’ αυτό βοηθά πάλι το PLF» επεσήμανε ο καθηγητής.

Αναφορικά με το «απαγορευτικό» στις αφίξεις από Σουηδία και Μεγάλη Βρετανία και κατά πόσο αυτό είναι υπό αναθεώρηση ο κος Χατζηχριστοδούλου εξέφρασε την εκτίμηση πως η κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία δείχνει να βελτιώνεται πράγμα που ενδεχομένως, σύμφωνα με την προσωπική του άποψη, συνεπάγεται την άρση στην απαγόρευση πριν τις 15 του μηνός χωρίς ωστόσο να ισχύει το ίδιο και για την Σουηδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία.

Όσον αφορά τα τεστ που γίνονται στα αεροδρόμια ο καθηγητής παραδέχτηκε πως αυτά δεν μπορούν να είναι 100% ακριβή και σίγουρα δεν θα εντοπιστούν κάποιοι θετικοί στον ιό τουρίστες που ενδέχεται να βρίσκονται στον χρόνο επώασης.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο είναι στοχευμένα δειγματοληπτικά τεστ πράγμα που σημαίνει πως γίνονται με βάση τον δυνητικό κίνδυνο που έχει ο κάθε ένας τουρίστας.

«Άρα δεν είναι τόσο τυχαία» είπε.

«Μηδενικός κίνδυνος δεν θα υπάρξει και δεν υπάρχει» ξεκαθάρισε ο καθηγητής, αναλύοντας πως από την στιγμή που αποφασίσαμε να ανοίξουμε τα σύνορα μας δεχόμαστε ότι θα έχουμε κάποιο κίνδυνο και είμαστε εκεί να τον διαχειριστούμε.

Απαντώντας στο ερώτημα του πόσα εισερχόμενα κρούσματα κορωνοιού εκτιμά πως μπορεί να έχουμε και ειδικότερα ποιος αριθμός θα αποτελούσε δυνητικά «κόκκινο συναγερμό», ο κος Χατζηχριστοδούλου εξέφρασε την πεποίθηση πως ακόμα κι ένα κρούσμα μπορεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους ειδικούς με αποτέλεσμα η κατάσταση να χρειάζεται συνεχή εγρήγορση και να δουλεύουν πολύ καλά οι ιχνηλατήσεις.

«Δεν θα περιμένουμε μια μεγάλη έξαρση για να πάρουμε μέτρα» υπογράμμισε ο καθηγητής Επιδημιολογίας προσθέτοντας πως θεωρεί ότι τα μέτρα προστασίας που πάρθηκαν στο περιθώριο επανεκκίνησης του τουρισμού όσο γίνεται θα ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο συνεχιζόμενης μεγάλης μετάδοσης σε ένα νησί.

«Τα μέτρα πρέπει να υπάρχουν με το πρώτο κρούσμα και όχι να περιμένουμε να έχουμε 100 κρούσματα σε ένα νησί για να πάρουμε μέτρα» υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον κο Χατζηχριστοδούλου τα αποτελέσματα των ελέγχων που θα γίνονται θα επεξεργάζονται και θα ανατροφοδοτούν το μοντέλο PLF.

Αναφορικά με το που θα ελέγχονται οι τουρίστες οι οποίοι καταφθάνουν στη χώρα μας πραγματοποιώντας μια ενδιάμεση στάση πριν τον προορισμό ο Επιδημιολόγος διευκρίνισε πως υπάρχει πρόβλεψη αυτό να γίνεται εφόσον έχουν φτάσει στον τελικό τους προορισμό.

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής δηλώνει αισιόδοξος. «Πάντα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Υπάρχει μεγάλη κούραση, γίνεται υπερπροσπάθεια. Θέλω να είμαι αισιόδοξος γιατί πρέπει να ανοίξει η χώρα, πρέπει να λειτουργήσει ο τουρισμός, για να επανέλθουμε όσο γίνεται στην κανονική ζωή» δήλωσε στέλνοντας ωστόσο το μήνυμα πως πρέπει ωστόσο να μην ξεχνάμε τα μέτρα.

«Θέλω να επιμείνω σε αυτά, χαλαρώσαμε γενικώς. Ο ιός δεν έχει φύγει από την Ελλάδα » είπε.