Το πιθανότερο είναι ότι τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές είστε καθισμένοι σε κάποια καρέκλα. Αν ναι, τότε καλό θα είναι να σηκωθείτε αυτή τη στιγμή. Ο παρατεταμένος χρόνος καθιστικής στάσης μέσα στην ημέρα συνδέεται με πολλές και σοβαρές ασθένειες.

Ο Π.Ο.Υ διαμηνύει συνεχώς πως η αδράνεια είναι ένας από τους κύριους λόγους πρόωρου θανάτου. Όπως αναφέρει ο Αμερικανικός Σύλλογος για τον Καρκίνο αν κάθεστε πάνω από έξι ώρες την ημέρα, αυξάνονται κατά 37% οι πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Οι γυναίκες μάλιστα κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες.

Αν λάβετε υπόψη τους κινδύνους που κρύβει η καθιστική ζωή για την καρδιά, ένα ζωτικό όργανο, δε θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, κάνοντας συχνά δραστηριότητες όπως το να βλέπετε τηλεόραση ή να κάθεστε πολλές ώρες, σχετίζονται με τη στεφανιαία αρτηριακή νόσο.

Συγκεκριμένα έρευνα που έγινε μόνο σε άνδρες και παρουσιάστηκε το 2010 στο Πανεπιστήμιο της Καρολίνα, έδειξε ότι όσοι περνούσαν πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα οδηγώντας το αυτοκίνητό τους, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας αρτηριακής νόσου κατά 64%.

Ομοίως, μια μελέτη η οποία παρουσιάστηκε από το Ισπανικό Περιοδικό Καρδιολογίας δείχνει ότι οι κίνδυνοι της καθιστικής ζωής αναφορικά με την καρδιά, αυξάνονται σημαντικά όταν καθόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα αδιάκοπα. Αυτή η στάση είναι πιο επιβλαβής από το να είμαστε ξαπλωμένοι, για παράδειγμα.

Η καθιστική ζωή κρύβει τόσους πολλούς κινδύνους για την υγεία της καρδιάς καθώς η υγεία αυτού του οργάνου εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τη φυσική άσκηση. Στις μέρες μας, οι ειδικοί θεωρούν την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας παγκόσμια επιδημία. Τα στατιστικά δείχνουν ότι σε μερικές χώρες έως και το 84% των ανθρώπων δεν κάνουν αρκετές φυσικές δραστηριότητες.

Αν και υπάρχουν πολλά ζητήματα προς συζήτηση αναφορικά με τους κινδύνους της καθιστικής ζωής για την καρδιά, η αδράνεια είναι ο πιο συχνός τρόπος ζωής σήμερα.

Η αδράνεια μπορεί να οδηγήσει στα ακόλουθα προβλήματα:

  • Αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης
  • Υπέρταση
  • Μεταβολικό σύνδρομο
  • Διαβήτη
  • Παραπανίσιο βάρος και παχυσαρκία
  • Άγχος και αγωνία

Συμβουλές για την προστασία της υγείας σας

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτούς τους κινδύνους είναι, προφανώς, να μην είστε αδρανείς. Ιδανικά, θα πρέπει να βάλετε τη γυμναστική στην καθημερινή σας ρουτίνα, με ασκήσεις κατάλληλες για την ηλικία και την κατάσταση της υγείας σας.

Αν ξεκινάτε από το μηδέν, φροντίστε να αυξάνετε σταδιακά την ένταση των ασκήσεων ώστε να αποφύγετε τους τραυματισμούς. Μια καλή ιδέα είναι να συμβουλευτείτε τον/ην γιατρό σας πριν αρχίσετε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής.

Η επιστήμη δηλώνει πως οι άνθρωποι αναπτύσσουν μια συνήθεια όταν επαναλαμβάνουν μια συμπεριφορά συνεχώς για μια περίοδο 76 ημερών χωρίς διακοπή.

Μόλις καθιερώσετε την υγιεινή συνήθεια της άσκησης, ορίστε τη ως προτεραιότητα για 30 λεπτά την ημέρα με ασκήσεις μέτριας έντασης. Επιπροσθέτως, βεβαιωθείτε ότι αναπνέετε σωστά και μη ξεχνάτε να κάνετε ζέσταμα και χαλάρωση πριν και μετά τη γυμναστική αντίστοιχα. Ξεκινήστε και τελειώστε τη γυμναστική σας σιγά-σιγά, όχι ξαφνικά.

Οι δραστηριότητες που συνιστούνται είναι χαλαροί περίπατοι, τρέξιμο, ποδηλασία, ορειβασία, και ανεβοκατέβασμα της σκάλας, ή άλλες ασκήσεις παρόμοιες με αυτές. Είναι καλύτερο να επιλέξετε μια δραστηριότητα την οποία απολαμβάνετε ώστε να παραμείνετε ενθουσιώδεις.

Τέλος είναι απαραίτητο να κάνετε διαλείμματα μέσα στην ημέρα για να γυμνάζεστε, ειδικά αν δουλεύετε καθιστοί/ες όλη μέρα. Σηκωθείτε και πηγαίνετε μια μικρή βόλτα ή ανεβείτε τις σκάλες!