«Αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από το περσινό», αισιοδοξεί ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος, εξηγώντας στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής», ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι τα ασφαλή ταξίδια για όλους.

Όσον αφορά την απεργία πείνας του Κουφοντίνα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κάποιοι εντός του θέλουν να τα έχουν καλά με συγκεκριμένες ομάδες, και για τον εκτελεστή της «17Ν» προσθέτει: «Η κοινωνία τέτοιους ανθρώπους δεν τους ηρωοποιεί, όσο και εάν θέλουν κάποιοι τραμπούκοι να απειλούν ανθρώπους».

Τις προηγούμενες ημέρες είδαμε ένα μπαράζ επιθέσεων με τρικάκια και φέιγ βολάν μέχρι και στο σπίτι της Προέδρου της Δημοκρατίας από ομάδες υποστηρικτών του Κουφοντίνα. Μήπως η αυστηροποίηση των συνθηκών κράτησης του Δημήτρη Κουφοντίνα τον κάνει έναν «ήρωα» στα μάτια κάποιων; Μπροστά σε κάποιον που κάνει απεργία πείνας δεν θα μπορούσε να δείξει η κυβέρνηση ένα πιο ανθρωπιστικό πρόσωπο;

«Κυρία Μπέλλα, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Η Δημοκρατία μας ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται. Και φυσικά, ούτε εκδικείται κανέναν άνθρωπο και πολύ περισσότερο έναν φυλακισμένο για 11 δολοφονίες. Η κοινωνία, λοιπόν, τέτοιους ανθρώπους δεν τους ηρωοποιεί, όσο και εάν θέλουν κάποιοι τραμπούκοι να απειλούν ανθρώπους. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες γνωρίζουν, πλέον, τι διέπραξαν οι δολοφόνοι της “17Ν”. Ο Κουφοντίνας, οι συνεργάτες του και όσοι τον εργαλειοποιούν, σήμερα, για άλλους λόγους, έχουν ήδη ηττηθεί από το κράτος δικαίου».

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση «για εμβληματική, εκδικητικού τύπου, πράξη στο πρόσωπο ενός κρατουμένου» για τον Κουφοντίνα. Πώς σχολιάζετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Κουφοντίνα;

«Δυστυχώς, κάποιοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθούν να θέλουν να τα έχουν καλά με συγκεκριμένες ομάδες, που θεωρούν ότι μπορούν να παραβιάζουν τους νόμους, να κάνουν εισβολή σε πολιτικά γραφεία, ακόμη και στο σπίτι της Προέδρου της Δημοκρατίας, και να στήνουν ένα σκηνικό τρομοκρατίας στην κοινωνία. Ο Κουφοντίνας δεν καταδικάστηκε από καμία κυβέρνηση, αλλά από τους Έλληνες δικαστές, από την ελληνική Δικαιοσύνη. Η Πολιτεία δεν θέλει να πεθάνει κανείς. Και σας είπα και πριν ότι δεν εκδικείται, παρά την ανανδρία και τη βαρβαρότητα των πράξεων των δολοφόνων της “17Ν”, που πρέπει να θυμόμαστε ότι καταδικάστηκαν ως εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου. Ήδη ο εισαγγελέας, για να προστατεύσει τη ζωή του Κουφοντίνα, διέταξε την αναγκαστική σίτισή του, ώστε να διαφύγει από τον κίνδυνο στον οποίο έβαλε ο ίδιος τον εαυτό του».

Το πολιτικό κλίμα έχει οξυνθεί με την υπόθεση Λιγνάδη και σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει στραφεί κατά της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ζητώντας την παραίτησή της. Ένας υπουργός δεν φέρει πολιτική ευθύνη για τα άτομα που τοποθετεί σε νευραλγικά πόστα;

«Όλοι μας φέρουμε ευθύνη για τις επιλογές που κάνουμε. Εκτιμώ ότι έγιναν λάθη επικοινωνιακής διαχείρισης στην υπόθεση αυτή, που πλέον βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Αλλά είστε αρκετά έμπειρη δημοσιογράφος. Γνωρίζετε ότι τους υπουργούς τούς τοποθετεί ο πρωθυπουργός και εκείνος αποφασίζει για το πότε, πώς και το γιατί. Από εκεί και πέρα υπάρχει και η ατομική ευθύνη του καθένα από εμάς που μετέχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Αλλά αυτό, κυρία Μπέλλα, δεν δικαιολογεί τη χυδαιότητα που είδαμε να εξελίσσεται στο διαδίκτυο με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στους ανθρώπους που στηρίζουν τη μεγαλύτερη παράταξη της πατρίδας μας».

Πολλοί πιστεύουν ότι διανύουμε ένα τελευταίο lockdown. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το πώς θα ταξιδεύουμε με ασφάλεια στα νησιά το καλοκαίρι και ποιοι κανονισμοί θα ισχύουν; Θα υπάρχουν περιορισμοί στην πληρότητα όπως και πέρσι;

«Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από το περσινό. Να έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί, να έχει κτιστεί ένα τείχος ανοσίας και να ζούμε σε μία κανονικότητα. Από κει και πέρα, μέλημά μας είναι τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους επιβάτες και τους τουρίστες που περιμένουμε, να είναι τα ταξίδια ασφαλή».

Πόσο έχει πληγωθεί η ελληνική ναυσιπλοΐα από την πανδημία του κορωνοϊού;

«Η πανδημία έπληξε τους πάντες, και φυσικά και τη ναυτιλία μας. Από κει και πέρα, με συγκεκριμένα μέτρα που λάβαμε, στηρίξαμε και θα στηρίζουμε όσο χρειαστεί τον κόσμο της ναυτοσύνης».

Ένα μόνιμο παράπονο είναι το πρόβλημα των άγονων γραμμών. Τι επιπλέον θα κάνετε;

«Όπως ξέρετε, είμαι και βουλευτής, στην Α’ Πειραιά, σε μία εκλογική περιφέρεια που έχει την τιμή και τη χαρά να έχει και νησιά. Άρα, λοιπόν, γνωρίζω από πρώτο χέρι τις αγωνίες και τα προβλήματα των νησιωτών μας, που μπορεί να μην ανήκουν, σε αυτό που έχουμε μάθει να λέμε άγονη γραμμή, αλλά έχουν και αυτοί θέματα, και κυρίως τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Ήδη έχουμε προχωρήσει στην προκήρυξη 6 νέων γραμμών, που θα χρηματοδοτηθούν ως άγονες, με απόφαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Η ενισχυμένη χρηματοδότηση που εξασφάλισε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τα δύο τελευταία χρόνια (από 90,7 εκατ. ευρώ το 2019, 130 το 2020 και 138 το 2021), επέτρεψε την αύξηση των άγονων γραμμών κατά 26 (18 το 2020 και 6 το 2021).

Η αύξηση της χρηματοδότησης και η προσθήκη μεγάλου αριθμού άγονων γραμμών, σε συνδυασμό με τη θέσπιση ποιοτικότερων κριτηρίων και ρήτρας “πλοίου αντικατάστασης”, έχει διασφαλίσει την ποιοτική βελτίωση του προσφερόμενου μεταφορικού έργου, αλλά και τη σύνδεση πολλών νησιών μεταξύ τους, διευκολύνοντας έτσι τη μετακίνηση, τη διακίνηση αγαθών καθώς και την επικοινωνία χιλιάδων νησιωτών».

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μία μεγάλη ευκαιρία για έργα και μεταρρυθμίσεις. Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα επωφεληθεί από αυτό; Υπάρχουν έργα που θα χρηματοδοτηθούν από αυτό;

«Πριν από λίγες εβδομάδες, έγινε νόμος του κράτους η στήριξη των νησιών μας με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία. Να είστε βεβαία ότι θα φροντίσουμε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»