Ελλάδα

Κάτω από 15.000 κρούσματα αναμένονται σήμερα

eody-geniki

Χρειάζεται ακόμη πολλή προσοχή, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί

Πτώση καταγράφει τις τελευταίες ημέρες ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα θα ανακοινωθούν κάτω από 15.000 μολύνσεις.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι χρειάζεται πολλή προσοχή, ενώ τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα».

Η Μίνα Γκάγκα εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία της πανδημίας, ενώ τόνισε στο OPEN ότι πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή. Σύμφωνα με την ίδια, αν η κατάσταση δεν επιδεινωθεί τώρα, το Πάσχα θα είμαστε καλά.

«Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι ακόμα πολλές. Η μετάλλαξη «Δέλτα» δεν έχει φύγει τελείως. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα κρούσματα είναι πολλές χιλιάδες. Το εμβολιασμένο μέρος του γενικού πληθυσμού είναι μεγάλο, πολλοί είναι και αυτοί που έχουν νοσήσει, υπάρχει όμως ένας σκληρός πυρήνας ανθρώπων που δεν θέλει να εμβολιαστεί», τόνισε.

Αναφερόμενη στο άνοιγμα των σχολείων, εξήγησε πως δεν φαίνεται να δημιουργήθηκε πρόβλημα από αυτό. «Η εβδομάδα κύλησε καλά, τα κρούσματα δεν αυξήθηκαν. Είμαστε η μοναδική χώρα που κράτησε τόσο χρόνο κλειστά τα σχολεία. Για τα παιδιά υπάρχουν και εμβόλια και επαρκή ραντεβού», συμπλήρωσε.

Από τη μεριά της, η Ματίνα Παγώνη είπε ότι Πάσχα θα κάνουμε κανονικά και πως Απόκριες θα φοράμε μάσκες.

«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μπορεί να κινδυνέψουν από την Όμικρον», σημείωσε σήμερα η πρόεδρος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για μια ακόμα φορά έκκληση προς τους πολίτες να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο. «Οι άνω των 60 που έχουν υποκείμενα νοσήματα να τρέξουν να εμβολιαστούν, γιατί η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική. Οι ανεμβολίαστοι δε θα τη γλιτώσουν από την Όμικρον. Και κάποιοι από αυτούς μπορεί να νοσηλευτούν σε απλές κλίνες, μπορεί να έχουν επιπλοκές και να μπουν σε ΜΕΘ» δήλωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε ότι αυτοί που έχουν απλά συμπτώματα είναι εμβολιασμένοι.

Ο Νίκος Θωμαΐδης τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι «πάνω από 90%, κοντά στο 95%» όσων καταγράφονται σήμερα είναι κρούσματα της Όμικρον.

«Προφανώς αυτό δεν είναι σε συνάρτηση με την μείωση που βλέπουμε στην κλινική επιτήρηση. Αυτό οφείλεται στο ότι στα λύματα βλέπουμε το συνολικό ιικό φορτίο που υπάρχει στην κοινότητα, δηλαδή και των ασυμπτωματικών, που συνήθως διαφεύγουν της κλινικής επιτήρησης. Το ιικό φορτίο παραμένει ψηλά, είναι σαφώς μεγαλύτερο, υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά από ό,τι φαίνεται αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο, διαφαίνεται μια ύφεση, ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, να έχουμε μια σοβαρή αποκλιμάκωση». Το ιικό φορτίο όπως εκτίμησε θα επιστρέψει σε επίπεδα πριν την άφιξη της Όμικρον στην χώρα μας «τέλη Ιανουαρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου».

«Η επόμενη περίοδος Φεβρουαρίου – Μαρτίου», τόνισε, «είναι περίοδος έξαρσης των ιώσεων. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Να τηρούμε τα προστατευτικά μέτρα, να χρησιμοποιούμε τις μάσκες, κτλ.».

Τέλος, σε δηλώσεις του ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος επεσήμανε ότι είναι λογικό να υπάρχει πτώση κρουσμάτων μετά την μεγάλη μετάδοση που σημειώθηκε. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως η πανδημία δεν τελειώνει και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε.

Όπως είπε, ο αριθμός των διασωληνωμένων θα αρχίσει να μειώνεται σε 15 περίπου μέρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 40% των νοσηλειών νοσούν με τη μετάλλαξη Δέλτα, παρόλο που τα κρούσματα είναι κυρίως Όμικρον. Για τα σχολεία σημείωσε: «Το ότι βρέθηκαν χιλιάδες θετικά τεστ, δείχνει ότι το σύστημα ανίχνευσης λειτουργεί καλά. Κάνουμε πολλά τεστ για να μην κλείσει η τάξη, για να προλάβουμε τη διασπορά. Είναι προφανές ότι τα τεστ θα έπρεπε να είναι προσιτά σε όλους».

Δείτε επίσης