Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ μίλησε ο Δημήτρης Καιρίδης, όσον αφορά στο ζήτημα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί, αναφέροντας ότι με προεδρικό διάταγμα ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να αλλάξει τη χρήση της.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας συνεδρίασε νωρίτερα, αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Η απόφαση θα είναι γραπτή, ενώ τα Μέσα της Τουρκίας μεταδίδουν ότι θα εκδοθεί μέσα σε 15 ημέρες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επανέλαβε ότι το θέμα της Αγίας Σοφίας δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά παγκόσμιο. Η Αγία Σοφία τόνισε ότι είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ότι είναι πολύ θετική η αντίδραση πολλών χωρών σε αυτή την κατεύθυνση με αποκορύφωμα την τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο κ. Πέτσας σημείωσε επίσης ότι μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει τεράστιο ψυχικό χάσμα ανάμεσα στην Τουρκία και τον χριστιανικό κόσμο. «Πιστεύουμε ότι θα τα λάβει σοβαρά υπόψη η τουρκική ηγεσία και περιμένουμε τις ενέργειές της», συμπλήρωσε.

Για το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν μετά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, είπε ότι οι προηγούμενες συναντήσεις που είχαν έγιναν στο περιθώριο σημαντικών διεθνών φόρουμ. «Αυτή τη στιγμή και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι τέτοιο», συνέχισε και προσέθεσε: «Για διμερή συνάντηση των δύο ηγετών θα πρέπει να υπάρξει άμεση και αποτελεσματική αποκλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών που συμβάλλουν σε μία παραβατικότητα και προκλητικότητα στην περιοχή. Αυτό το τηλεφώνημα που υπήρξε μακάρι να είναι η αφετηρία για να το δούμε αυτό στην πράξη».