Κικίλιας: Επικαιροποίηση των ευρωπαϊκών υγειονομικών πρωτοκόλλων για την κρουαζιέρα | Kikilias Thessalia 2 16 01 22

Για την ενίσχυση της κρουαζιέρας που προγραμματίζεται να ξεκινήσει στην Ελλάδα νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και στην επανέναρξη των δρομολογίων των ημερόπλοιων, μίλησαν ο υπουργός  Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας,  με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας  Χρήστο Χατζηχριστοδούλου  και  την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κατά τη διαδικτυακή συνάντηση εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της  τηλεδιάσκεψης,  συζητήθηκε η επικαιροποίηση των ευρωπαϊκών και ελληνικών υγειονομικών πρωτοκόλλων για την κρουαζιέρα και η εναρμόνιση σε αυτά της Τουρκίας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, χωρών της Ανατολικής Μεσογείου εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, επόμενο βήμα θα είναι η διεξαγωγή προγραμμάτων εκπαίδευσης στα υγειονομικά πρωτόκολλα μέσω της ευρωπαϊκής κοινής δράσης EU Healthy Gateways, της οποίας  το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χρήστος Χατζηχριστοδούλους, είναι συντονιστής.

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι ο τρόπος που χειρίστηκε η Ελλάδα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και αντιμετώπισε τις προκλήσεις της πανδημίας, έφερε ένα πολύ επιτυχημένο rebranding της Ελλάδας στο εξωτερικό, ενώ τόνισε ότι η έναρξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα την επόμενη τουριστική περίοδο από τον Μάρτιο του 2022, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, σηματοδοτεί την αναβάθμιση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη της κρουαζιέρας.

Στη συνάντηση τέθηκε επίσης η επανέναρξη των δρομολογίων των ημερόπλοιων που συνδέουν τα νησιά του Αιγαίου με τα παράλια της Τουρκίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμοστούν για την ασφαλή επανεκκίνησή τους, καθώς και οι απαραίτητες διαδικασίες για το άνοιγμα περισσότερων τουρκικών λιμένων στα κρουαζιερόπλοια, γεγονός που θα λειτουργήσει θετικά στον τομέα της κρουαζιέρας από και προς την Ελλάδα.