Του Γιάννη Χαλκιαδάκη

Την πεποίθηση ότι είναι μέλος της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα», εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην τελετή εγκαινίων του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας στη μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών.

«Είμαι κι εγώ με πολύ μεγάλο καμάρι εθελοντής δότης μυελού των οστών και σας συγχαίρω για τις προσπάθειές σας», είπε στην ομιλία του, σήμερα ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας πως «Για την κυβέρνησή του Κυριάκου Μητσοτάκη το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει χτιστεί πρωτίστως για να υπηρετεί αυτούς οι οποίοι δεν έχουν, αυτούς οι οποίοι δεν μπορούν, αυτούς οι οποίοι χτυπήθηκαν από την κρίση. Για όλον αυτό τον κόσμο, είμαστε υποχρεωμένοι να βρίσκουμε λύσεις».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «Πιο πάνω από όλους, είναι αυτοί οι μικροί ήρωες. Αυτά τα πολύ γλυκά παιδιά και οι οικογένειές τους, που ξαφνικά βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι δυστυχίας και αγωνίας, και που με αυταπάρνηση οι γιατροί μας, το νοσηλευτικό προσωπικό, παραϊατρικό προσωπικό, διοικητικοί υπάλληλοι στα νοσοκομεία Παίδων, κάνουν για αυτούς το καλύτερο δυνατό».

Συνεχίζοντας ο κ. Κικίλιας διευκρίνισε πως «Αυτό το κομμάτι του νοσοκομείου και αυτή η μονάδα με την αγάπη και την επιμέλεια της ΕΛΠΙΔΑΣ, έχει προφανώς μια άλλου είδους παρέμβαση.

Έχει χρώματα που τα αγαπάνε τα παιδιά, έχει χαμογελαστούς ανθρώπους που κρύβουν τη στεναχώρια τους, έχει εξαιρετικού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό και τέμνεται πλέον με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην τεχνολογία και στην επιστήμη, τις γονιδιακές θεραπείες.

Ξέρετε, όταν τρέχει η τεχνολογία της υγείας μπροστά, ακολουθούν όλες οι εξελίξεις.

Τα ποσοστά τα οποία έχετε επιτύχει στο νοσοκομείο με την αρωγή της ΕΛΠΙΔΑΣ, είναι συγκλονιστικά, είναι εξαιρετικά».

Κατόπιν ο επικεφαλής του υπουργείου, εξήγησε ότι «Πολιτική μας βούλησηείναι αυτά τα πολύ δύσκολα περιστατικά να μπορέσουν να υπηρετηθούν μέσα από τις γονιδιακές θεραπείες, εδώ στη χώρα μας.

Να υπάρχει τεχνογνωσία, στήριξη, πιστοποίηση, σωστή μέθοδος και πόροι, έτσι ώστε σύντομα η Ελλάδα να καλύπτει το σύνολο των αναγκών της, ακόμα και σε νόσους οι οποίες δεν έχουν μεγάλο επιπολασμό».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Κικίλιας διεμήνυσε πως αυτό «Δεν είναι εφικτό πάντα. Ειδικά βγαίνοντας από 10 χρόνια περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών, μας δίνετε αυτήν την ευκαιρία κυρία Βαρδινογιάννη και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτό».

Για να καταλήξει ότι «Σε ό,τι αναλογεί στο υπουργείο Υγείας, κάνουμε και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, για να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια.

Αυτούς τους ανθρώπους είμαστε ταγμένοι να τους υπηρετούμε, να τους στηρίζουμε και κλείνοντας, για μία ακόμη φορά, να πω ένα μεγάλο μπράβο και συγχαρητήρια για αυτές τις πρωτοβουλίες σας.

Ό,τι μπορούμε να κάνουμε, θα το κάνουμε με όλη μας την καρδιά».