Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είπε την Τρίτη (09/03) ότι ο στρατός πρέπει να «προετοιμαστεί» εν μέσω μιας «ασταθούς» κατάστασης ασφάλειας με άλλες χώρες, στο πλαίσιο συζήτησης με εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της «South China Morning Post», ο Σι Τζινπίνγκ ανέφερε:

«Η τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας της χώρας μας είναι σε μεγάλο βαθμό ασταθής και αβέβαιη».

Ακόμα, ο ίδιος είπε:

«Ολόκληρος ο στρατός πρέπει να συντονίσει τη σχέση μεταξύ ανάπτυξης ικανοτήτων και ετοιμότητας μάχης, να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε μια ποικιλία σύνθετων και δύσκολων καταστάσεων ανά πάσα στιγμή, να διαφυλάξει αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία, τα συμφέροντα ασφάλειας και ανάπτυξης και να παράσχει ισχυρή υποστήριξη για την ολοκληρωμένη κατασκευή ενός σύγχρονου σοσιαλιστικού κράτους».

Αυτή η τοποθέτηση του Κινέζου Προέδρου, σύμφωνα με την προαναφερθείσα πηγή, έρχεται ύστερα από εκείνη του υπουργού Άμυνας, Γουέι Φενγκ, ο οποίος το Σάββατο (06/03) ζήτησε από τον στρατό να ενισχύσει την ετοιμότητά του για μάχη, σημειώνοντας ότι η εθνική ασφάλεια της Κίνας «είχε εισέλθει σε φάση υψηλού κινδύνου». 

Χαρακτηριστικά, ο Κινέζος υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει:

«Αντιμετωπίζουμε αυξανόμενα καθήκοντα στην εθνική άμυνα… και πρέπει να βελτιώσουμε συνολικά τη στρατιωτική εκπαίδευση και την ετοιμότητα για μάχη, ώστε να αυξήσουμε τις στρατηγικές μας ικανότητες για να επικρατήσουμε έναντι των ισχυρών εχθρών μας».

«Η μεγάλη αναστήλωση του κινεζικού έθνους βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο όπου αντιμετωπίζουμε πρωτοφανείς ευκαιρίες καθώς και πρωτοφανείς προκλήσεις», συμπλήρωσε ο Φενγκ, ενώ προειδοποίησε επίσης ότι οι προσπάθειες περιορισμού της πολιτικής της χώρας από τις ΗΠΑ «θα διαρκέσουν καθ ‘όλη τη διαδικασία της εθνικής μας προσπάθειας».

Ο στρατηγός Γουέι Φενγκ

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αντιστρέψει την πολιτική του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με την Ταϊβάν.

Υπενθυμίζεται ότι οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κλιμακώθηκαν περαιτέρω όταν ο -τότε υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ επισκέφθηκε την Ταϊβάν τον Αύγουστο του 2020, καθώς η Ουάσινγκτον και η Ταϊπέι είχαν επίσημα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις τους το 1979.

Η αντιπαράθεση στη Νότια Κίνα παραμένει, επίσης, ασταθής και έχει συμβάλει σε υψηλές εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε αύξηση κατά 6,8% στον αμυντικό προϋπολογισμό του 6,8 για το 2021, αλλά τόνισε ότι θα ενισχύσει τις δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη των επιστημών και της τεχνολογίας περισσότερο από 7% τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι τομείς στους οποίους θα δοθούν τα περισσότερα χρήματα είναι εκείνοι των κβαντικών υπολογιστών σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη τόσο για στρατιωτική όσο και για εμπορική χρήση, σύμφωνα με το πενταετές πλάνο.