Κίνα: Ο νέος κινεζικός διαστημικός σταθμός αποκτά την πρώτη γυναίκα αστροναύτη | astronaute

Η πρώτη γυναίκα με αποστολή να εργαστεί στο νέο διαστημικό σταθμό της Κίνας θα είναι επιβάτης στο σκάφος Shenzhou-13, που θα εκτοξευτεί τα ξημερώματα του Σαββάτου τοπική ώρα, σε μια σημαντική στιγμή τόσο για τις συναδέλφους της σε όλο τον κόσμο, όσο και για το γοργά αναπτυσσόμενο διαστημικό πρόγραμμα της χώρας της.

Η 41χρονη Γουάνγκ Γιαπίνγκ θα έχει για συνεπιβάτες της τον 55χρονο Τζάι Τζιγκάνγκ και τον 41χρνο Γιέ Γκουανγκφού με τους οποίους και έχει αναλάβει το έργο της κατασκευής του νέου κινεζικού διαστημικού σταθμού, όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρων Τζιουτσιουάν στη βορειοδυτική Κίνα ο Λιν Σιτσιάνγκ, αναπληρωτής διευθυντής του CMSA. Οι αστροναύτες θα παραμείνουν στο διάστημα για 183 μέρες, που αποτελεί τη μεγαλύτερη διάρκεια σε τροχιά για τους Κινέζους αστροναύτες.

Μετά την είσοδό του σε τροχιά, το διαστημόπλοιο θα πραγματοποιήσει μια γρήγορη αυτοματοποιημένη σύνδεση με το κεντρικό θάλαμο Tianhe του διαστημικού σταθμού που βρίσκεται σε τροχιά, σχηματίζοντας ένα συγκρότημα με τον κεντρικό θάλαμο και τα σκάφη φορτίου Tianzhou-2 και Tianzhou-3. Οι αστροναύτες στο διαστημόπλοιο Shenzhou-13 θα μένουν στον κεντρικό θάλαμο, ενώ θα εργάζονται και θα ζουν σύμφωνα με το ίδιο χρονοδιάγραμμα όπως στη Γη.

Στόχος της Κίνας είναι να έχει ολοκληρώσει το νέο διαστημικό σταθμό μέχρι το Δεκέμβριο του 2022 και παρότι θεωρείται δύσκολος στόχος προς επίτευξη, μέχρι στιγμής όλα κινούνται εντός χρονοδιαγράμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη αποστολή της Γιαπίνγκ στο διάστημα, καθώς το 2015 παρέμεινε 15 μέρες σε τροχιά με την αποστολή του Shenzhou-10. Τότε μάλιστα σε μια δοκιμαστική διάλεξη είχε μιλήσει σε 60 εκατομμύρια μαθήματα σε ολόκληρη την Κίνα, δείχνοντας τους σε πραγματικό χρόνο την επιφάνεια του, κάνοντας ταυτόχρονα ασκήσεις κουνγκ φου και απαντώντας στον καταιγισμό των ερωτήσεων τους περί βαρύτητας και άλλων μυστηρίων…

Πηγή: edition.cnn.com