Η Κίνα είναι από τις χώρες που δεν σταματά να πρωτοπορεί και να εξελίσσεται σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για ορισμένα στερεότυπα που φαίνονται ότι είναι βαθιά ριζωμένα στην κοινωνία της.

Ένα από αυτά είναι και ο εκτεταμένος σεξισμός που υπάρχει στην κινεζική κοινωνία, με τις γυναίκες να δέχονται μια συνεχόμενη πίεση για την εμφάνισή τους και να είναι αναγκασμένες να ακολουθούν το καθιερωμένο πρότυπο της αδύνατης υπερβολικά γυναίκας για να είναι αποδεκτές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα λοιπόν αποτελεί ένα πρόσφατο περιστατικό με μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Κινας, στο οποίο υπήρχε ένας αναλυτικός πίνακας για τα μεγέθη γυναικείων ρούχων που είχε άκρως υποτιμητικούς όρους για τα μεγαλύτερα νούμερα.

Ο πίνακας που έγινε viral στο Weibo, αντιστοιχούσε το ύψος και το βάρος των πελατισσών στα διαθέσιμα μεγέθη ρούχων.   Τα πολύ μικρά μεγέθη αντιστοιχούσαν στις «λεπτές», τα μεσαία μεγέθη στις «όμορφες» και τα μεγάλα στις «σάπιες» και τις «φρικτές», όπως χαρακτηριστικά έγραφε η ταμπέλα, που προκάλεσε την οργή τεσσάρων εκατομμυρίων χρηστών της ψηφιακής, κοινωνικής πλατφόρμας. Μάλιστα ειδικά για τα XXL μεγέθη, ο όρος που χρησιμοποιείτο ήταν «υπερβολικά φρικτές».

Ο πίνακας δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων στα social media, με τους διαδικτυακούς χρήστες να επιτίθονται και να εκφράζουν την οργή τους στη συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Αυτό φυσικά οδήγησε τους ιθύνοντες του καταστήματος να ζητήσουν «ταπεινά συγγνώμη» και δόθηκε άμεση εντολή να αφαιρεθούν όλοι οι πίνακες.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ είχε κάνει έκκληση για «ευρύτερη ισότητα μεταξύ των φύλων», με εκπρόσωπο της Κίνας να επαναλαμβάνει το ρητό ότι «οι γυναίκες κρατούν τον μισό ουρανό».