ΚΙΝΑΛ: «Επείγει η μεταρρύθμιση της πολιτικής προστασίας» |

Με ανακοίνωση που εξέδωσε, το ΚΙΝΑΛ τονίζει πως επείγει η μεταρρύθμιση της πολιτικής προστασίας, καθώς «όλες οι διατάξεις και τα μέτρα της ΝΔ που αφορούν την πολιτική προστασία είναι ρουσφετολογικά, κινούνται στα όρια της νομιμότητας και κρίνονται ως εντελώς ακατάλληλα για να αντιμετωπίσουν τα πολλά και ποικίλα προβλήματα της διαχείρισης κινδύνων στη χώρα μας », όπως υποστηρίζει.

Αναλυτικά όσα αναφέρει:

Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2019

Aνακοίνωση του Τομέα Πολιτικής Προστασίας του Κινήματος Αλλαγής

Μετά τις εκατόμβες νεκρών από τις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές στη Μάνδρα και στο Μάτι, η ΝΔ ως αντιπολίτευση εξήγγειλε σε όλους τους τόνους ότι θα προέβαινε σε εκ βάθρων αναμόρφωση της πολιτικής προστασίας και ότι θα επιχειρούσε την αναδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας, του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και των Περιφερειακών και Δημοτικών δομών Πολιτικής Προστασίας.

Η έλευσή της στην εξουσία συνέπεσε με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια, την βεβιασμένη ενεργοποίηση του αριθμού έκτακτης ανάγκης «112» και, κυρίως, με το πρώτο πελατειακό και αναχρονιστικό δείγμα γραφής της: Στο πρώτο νομοσχέδιο-κουρελού της κυβέρνησης ΝΔ ενεργοποιήθηκε μια πρόσθετη δομή, το «Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας» (άρθρ. 91 Ν.4623/2019) οι αρμοδιότητες του οποίου θα καθοριστούν, οψέποτε, με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο τριετούς θητείας μετακλητός «Γενικός Συντονιστής» και οι 13, επίσης μετακλητοί, Περιφερειακοί Συντονιστές. Δεν υπήρξε ούτε μια λειτουργική ή οργανωτική αλλαγή από τις πολλές που επείγουν.

Σήμερα με εμβόλιμες, ξανά, διατάξεις σε άσχετο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση κι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη συνεχίζουν το έργο που ξεκίνησαν το καλοκαίρι.

Τους κολλητούς που βάφτισαν «Συντονιστές Πολιτικής Προστασίας» έρχονται, τώρα, να τους αμείψουν: Χορηγούν 650 ευρώ, μηνιαίως, στον Διοικητή του Συντονιστικού που υπηρετεί στην κεντρική υπηρεσία και 450 ευρώ σε καθέναν από τους Περιφερειακούς. Μάλιστα, μεριμνούν και για την δυνατότητα να καταβάλλεται το εν λόγω επίδομα και σε συνταξιούχους που θα επιλεγούν για τις θέσεις αυτές με την ρητή πρόβλεψη ότι το ποσόν αυτό θα δίνεται επιπλέον της κύριας και επικουρικής σύνταξης!

Συνεχίζουν την απαράδεκτη πρακτική παράτασης της ισχύος των συμβάσεων που αφορούν τους εποχικούς πυροσβέστες πενταετούς θητείας που προσλήφθηκαν το 2003! Αντί να υπάρξει η οριστική επίλυση του προβλήματος με την μονιμοποίηση των συγκεκριμένων πυροσβεστών μετατίθεται, συνεχώς, η ισχύς της πρόσληψής τους, καθιστώντας τους ομήρους. Η κυβέρνηση όχι μόνον συνεχίζει την απαράδεκτη αυτή τακτική αλλά την επεκτείνει, αφού ανακοινώνει την πρόσληψη άλλων 1500 εποχικών πυροσβεστών, για φέτος, με την πρόβλεψη ότι αυτοί θα συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2023! Εννοείται ότι οι προσλήψεις αυτές θα γίνουν με αυστηρά ρουσφετολογικά κριτήρια, αφού ειδικότερα προσόντα δεν περιγράφονται και το ΠΔ που εκδίδεται, κάθε φορά, σε συνέχεια της ΠΥΣ 33/2006, προβλέπει την συνδρομή των γενικών όρων και προϋποθέσεων πρόσληψης σε δημόσια υπηρεσία.

Εν κατακλείδι, όλες οι διατάξεις και τα μέτρα της ΝΔ που αφορούν την πολιτική προστασία είναι ρουσφετολογικά, κινούνται στα όρια της νομιμότητας και κρίνονται ως εντελώς ακατάλληλα για να αντιμετωπίσουν τα πολλά και ποικίλα προβλήματα της διαχείρισης κινδύνων στη χώρα μας.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει παρουσιάσει πλήρη πρόταση για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση της Πολιτικής Προστασίας: Με αναβάθμισή της στο υψηλότερο πολιτικό και διοικητικό επίπεδο, του Πρωθυπουργού, με λειτουργική και οργανωτική αποκέντρωση στο κεντρικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο και με πλήρη αποσαφήνιση των ευθυνών και αρμοδιοτήτων του καθενός εκ των εμπλεκομένων στον σχεδιασμό, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση των καταστροφών.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει την ακατάσχετη ρουσφετοπραξία και να προχωρήσει σε μια ουσιαστική αναμόρφωση της πολιτικής προστασίας.

Εμείς, στην περίπτωση αυτή θα συμβάλλουμε με εποικοδομητική διάθεση, προκειμένου η χώρα μας να θωρακιστεί από τους πολλαπλούς κινδύνους και τις απειλές, παλαιότερες και νεώτερες, που ελλοχεύουν.