Κοινή ναυτική άσκηση πραγματοποίησαν Ελλάδα και Γαλλία στη δεσμευμένη περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού των δύο χωρών.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δείχνει με πράξεις την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, αφού πήρε πρωτοβουλία να ενισχύσει την παρουσία του γαλλικού στρατού στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας δύο γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη Rafale και ένα ελικοφόρο πλοίο στην Κρήτη από την Πάφο.

Τα δύο πολεμικά Rafale πέταξαν πάνω από την παράνομα δεσμευμένη περιοχή από την τουρκική NAVTEX και στην οποία πλέει αυτήν την ώρα το Oruc Reis.

Η θέση και η πορεία του γεωτρύπανου στις 11:20 της Πέμπτης

Ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε το μήνυμά του στην Άγκυρα ότι η Γαλλία παρακολουθεί στενά την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα μηνύματα μέσω Twitter σε Γαλλικά και Ελληνικά

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη χθες, ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε δύο αναρτήσεις στο Twitter, μία στα Γαλλικά και μία στα Ελληνικά, δείχνοντας τη στήριξή του στην Ελλάδα έναντι των τουρκικών παραβιάσεων.

Το tweet στα Γαλλικά

Ακολούθησε το «ευχαριστώ» του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Εμανουέλ Μακρόν

Με ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε στα γαλλικά τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron για την αλληλεγγύη που επέδειξε και τόνισε: «Ο Emmanuel Macron είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας αλλά και ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου».