Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Αντώνη Σαμαράκη | samarakis1

Ο μεγάλος πεζογράφος εμπνέει τους μικρομηκάδες

Πέµπτη 9 Δεκεµβρίου 17:30 Κιν/φος Άστορ, Σταδίου 28, (Στοά Κοραή) – Δευτέρα & Τρίτη 13, 14, 20, 21 Δεκεµβρίου, 17:30 Κιν/φος Ανδόρα, Σεβαστουπόλεως 117, Αµπελόκηποι Είσοδος 5 ευρώ, τηλέφωνα επικοινωνίας 210.32.11.950 / 210.69.80.79

Το 2020 είχε ανακηρυχτεί έτος Αντώνη Σαμαράκη τιμώντας την προσφορά του σημαντικού συγγραφέα στην ελληνική πεζογραφία. Τα ζητήματα του Κορωναΐού δεν επέτρεψαν να τιμηθεί δεόντως ο συγγραφέας των έργων «Το Ποτάμι», «Ο ήλιος έκαιγε πολύ», «Λάθος» και τόσων άλλων εξαιρετικών ιστοριών.

H t-shOrt, με σημαντική πορεία στην ελληνική κινηματογραφία, ειδικότερα δε στην ελληνική μικρού μήκους κινηματογραφία, συμβάλλει με το αφιέρωμα αυτό στην τιμή που οφείλουμε όλοι στον μεγάλο συγγραφέα. Οκτώ (8) σκηνοθέτες μικρού μήκους ταινιών (Άρης Μπαφαλούκας, Γιάννης Καραπιπερίδης, Νάνσυ Σπετσιώτη, Κυρηναίος Παπαδημάτος, Μιχάλης Φελάνης, Σάββας Σταύρου, Γεωργία Νικολάου, Χρυσηίδα Γαζή), εμπνεύστηκαν από διηγήματά του και μετέφεραν στην οθόνη, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, τα έργα του: «Το Ποτάμι», «Ο ήλιος έκαιγε πολύ», «Σ΄ ένα συνοριακό σταθμό», «Φυστίκια Αιγίνης».

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Αντώνη Σαμαράκη | Samarakis Poster 4 web 1920

Διαχρονικά από την παλαιότερη (1989) μέχρι την νεώτερη (2019) καταγράφονται οι απόψεις δημιουργών του κινηματογράφου με ευαισθησία, δυναμική, και τόλμη μεταφέροντάς μας τις εικόνες και τους ήχους που φαντάστηκαν να υπάρχουν μέσα στις λέξεις και τις φράσεις των κειμένων του.

Στο επετειακό αφιέρωμα (ΑΣΤΟΡ) θα παρευρεθούν η κυρία Ελένη Σαμαράκη (σύζυγος του συγγραφέα), οι σκηνοθέτες των ταινιών καθώς και άνθρωποι του πολιτισμού, του βιβλίου και του κινηματογραφικού χώρου για μια μικρή εισαγωγή 30 λεπτών στην έναρξη της προβολής.

Η t-shOrt με την αγάπη και το πάθος για την μικρή φόρμα του σκηνοθέτη, παραγωγού και διανομέα Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη φρόντισε για την καλύτερη δυνατή προβολή των 8 ταινιών και μας καλεί να απολαύσουμε, στην δια ζώσης προβολή του αφιερώματος στους κινηματογράφους , τις εμπνευσμένες ταινίες που έχουν συνολική διάρκεια 2 ωρών.

Το αφιέρωμα δεν είναι μόνο επετειακό με την προβολή του στις 9 Δεκεμβρίου, αλλά επιχειρεί την έξοδό του με κανονική διανομή στον κινηματογράφο «ΑΝΔΟΡΑ» , στοχεύοντας στο μεγάλο κοινό που θέλει να δει και να απολαύσει τις μικρές αυτές δημιουργίες.

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Αντώνη Σαμαράκη | Samarakis Prosklisi 800

Το αφιέρωμα θα προβληθεί και στην Θεσσαλονίκη από την αρχή του νέου έτους με την συνεργασία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά προγραμματίζονται και περισσότερες προβολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.