Κλεονίκη Δεμίρη: Οι δυσκολίες στη ζωή κρύβουν πάντα ένα δώρο, που έρχεται μετά από κάτι που μας ταλαιπωρεί

Η Κλεονίκη Δεμίρη γεννήθηκε στη Λάρισα, σπούδασε Τραγούδι, πήρε το δίπλωμά της με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο. Έχει μελετήσει τραγούδι με τη Μίσα Ικεούτσι και την Μέχτχιλντ Σταματάκη.

Κατέχει πτυχία Αρμονίας και Αντίστιξης και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σπουδαίων καθηγητών στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Είναι μέλος της Χορωδίας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Η θεατράλε ερμηνεία της με τη ζεστή φωνή της ενισχύει το χαρακτήρα κάθε τραγουδιού της.

Η πανδημία, λέει, της θύμισε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, ότι όλα ανατρέπονται και τη βοήθησε να χαίρεται πράγματα που είχε ξεχάσει. Και ναι, θα κάνει το εμβόλιο.

Εκτιμά όσους της λένε την αλήθεια, απεχθάνεται την αδικία, και προσπαθεί πολύ να μην φοβάται τίποτα. Αγαπάει όλα αυτά τα δώρα που της προσφέρει η ζωή και τα απολαμβάνει.

Και τι δυνατό σύνθετο όνομα είναι αυτό, Κλεονίκη! Πείτε μας πώς προέκυψε η αγάπη για τη Μουσική και πώς βρεθήκατε από τη Λάρισα που γεννηθήκατε, στην Αθήνα;

«Σας ευχαριστώ πολύ! Την αγάπη για τη Μουσική και το Τραγούδι μού τη μετέδωσε ο πατέρας μου και οι συγγενείς. Το ελληνικό τραγούδι είχε κεντρικό ρόλο στις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Η Αθήνα προέκυψε πριν από είκοσι χρόνια, όταν έγινα μέλος της Χορωδίας της ΕΡΤ».

Μιλήστε μας γι’ αυτό.

«Είμαι χαρούμενη και είναι πολύ σημαντικό για μένα που είμαι μέλος ενός ιστορικού μουσικού συνόλου όπως η Χορωδία της ΕΡΤ. Έχω τραγουδήσει σπουδαία έργα, μας έχουν διευθύνει κορυφαίοι μαέστροι και έχω διδαχθεί πολλά από τη δουλειά μου ως μέλος της. Αυτή η εμπειρία με βοήθησε πολύ και στην προσωπική μου πορεία στο τραγούδι».

Εκτός από συνεργασίες σας με κορυφαίους καλλιτέχνες, τραγουδήσατε στο Παρίσι, την Ιορδανία, τη Φλωρεντία. Ποιες οι αντιδράσεις του κόσμου εκεί και η εμπειρία σας;

«Ενθουσιάζονται με το ελληνικό τραγούδι. Όταν έχω πρόσκληση για να τραγουδήσω στο εξωτερικό, η χαρά μου είναι διπλή. Είναι ένας από τους στόχους μου να ταξιδέψω το ελληνικό τραγούδι έξω από τη χώρα μας, και αυτό γιατί έχω ζήσει την αγάπη του κόσμου για την ελληνική μουσική. Εγώ πάνω στη σκηνή και εκείνοι κάτω, να σιγοτραγουδάνε τις μελωδίες και ας μη γνωρίζουν τους στίχους… Μιλάω για τους ξένους, γιατί οι Έλληνες του εξωτερικού συμμετέχουν πολύ».

Το 2020 κυκλοφόρησε ο πρώτος σας προσωπικός δίσκος «Μαγική Συνταγή», από τις Εκδόσεις Μετρονόμος. Υπάρχει μαγική συνταγή για τη ζωή;

«Φυσικά και υπάρχει! Δεν είναι η ίδια για όλους, βέβαια… Πρέπει, όμως, για να πετύχει, να έχει ένα βασικό συστατικό – την όρεξη για ζωή. Ο καθένας πρέπει να φτιάξει τη δική του Μαγική Συνταγή, για να ξεπερνάει τα δύσκολα και να είναι καλά… Σίγουρα όλοι ξέρουμε βαθιά μέσα μας ποια είναι η μαγική συνταγή για τον καθένα μας. Αρκεί να το ψάξουμε…».

Περιέχει πολλά τραγούδια το άλμπουμ. Πώς έγινε η επιλογή τους;

«Πράγματι, δεκατέσσερα τραγούδια από δεκαέξι εξαιρετικούς δημιουργούς! Επέλεξα τα τραγούδια με βασικό κριτήριο το να με “παίρνουν μαζί τους”» από το πρώτο άκουσμα. Ήθελα, επίσης, να ακουστούν και οι φωνές νέων δημιουργών, όχι μόνο ήδη καταξιωμένων. Στο άλμπουμ συνυπάρχουν ο μεγάλος μας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης με πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς στη δισκογραφία».

Ένα από τα τραγούδια σας ονομάζεται «Όλα θα πάνε μια χαρά». Εσείς τι πιστεύετε με τις καταστάσεις που βιώνουμε; Είστε αισιόδοξη;

«Είμαι επίμονα αισιόδοξη, από επιλογή! Πιστεύω πως αν αγωνιζόμαστε, αν προσπαθούμε, τότε ναι, όλα θα πάνε καλά και όλα θα τα ξεπεράσουμε. Στο χέρι μας είναι! Οι δυσκολίες στη ζωή κρύβουν πάντα ένα δώρο, που έρχεται μετά από κάτι που μας ταλαιπωρεί. Ένα δώρο, που θα μας κάνει να ξεχάσουμε και να προχωρήσουμε»!

Ένας στίχος στο τραγούδι σας λέει, «κάτι καλό θα σου συμβεί στα ξαφνικά»… Όντως ή πρέπει να αγωνιστείς γι’ αυτό;

«Και τα δύο! Κάποιες φορές, χρειάζεται να προσπαθήσουμε περισσότερο. Όλα έχουν να κάνουν με μας και τη δύναμη που πρέπει να βρούμε μέσα μας».

Δημιουργείτε τις ημέρες του περιορισμού;

«Όσο μπορώ! Γράφω νέα τραγούδια, οργανώνω τις συναυλίες για το καλοκαίρι, την παρουσίαση του δίσκου και άλλα. Το μόνο που σκέφτομαι και μου δίνει κουράγιο είναι ότι θέλω να είμαι έτοιμη για τη μεγάλη απόδραση (γέλια)! Έτσι βλέπω το μετά».

Έχετε δοκιμαστεί σε πολλά είδη τραγουδιού. Ποιο σας αντιπροσωπεύει;

«Έχω πολλές αγάπες! Όλα τα είδη που ερμηνεύω είναι κομμάτια του εαυτού μου. Μ’ αρέσει να αλλάζω συνέχεια ρόλους… να ερμηνεύω ένα τραγούδι του Μίκη τώρα, και μετά κάτι εντελώς διαφορετικό, για παράδειγμα ένα latin κομμάτι. Όλα δικά μου τα νιώθω»!

Τι σημαίνει Μουσική – Τραγούδι για εσάς; Πάνω στη σκηνή μεταμορφώνεστε;

«Ερμηνεία για εμένα είναι συνομιλία, επικοινωνία με τον εαυτό μου και με το κοινό. Στη σκηνή λέω πράγματα που δεν μπορώ να πω όταν είμαι κάτω από τη σκηνή, επικοινωνώ με ανθρώπους που ίσως δεν έχω άλλη δυνατότητα να επικοινωνήσω. Συνομιλώ με τον κόσμο μέσα μου που συνεχώς ανακαλύπτω».

Η γνώμη σας για το σκάνδαλο στο χώρο του Θεάτρου, που έχει ξεσηκώσει θύελλα;

«Λυπάμαι πολύ. Θλίψη μού προκαλούν όλα αυτά που έχουν συμβεί. Έχω στενοχωρηθεί πολύ για τους ανθρώπους που υπέφεραν και υποφέρουν ακόμη. Εύχομαι να βγούνε όλα στο φως, να καθαρίσει ο χώρος και να γίνει μία νέα αρχή. Να δικαιωθούν όλα τα θύματα και να τιμωρηθούν όσοι προκάλεσαν τόσο πόνο και κατέστρεψαν ζωές». 

Εσείς στην αρχή της καριέρας σας δεχθήκατε κάποια παρενόχληση και πώς αντιδράσατε; Για το κίνημα #MeToo ποια η γνώμη σας;

«Εγώ είμαι τυχερή. Δεν αντιμετώπισα τέτοιες καταστάσεις. Με το #MeToo  έγινε μία αρχή, ξεκίνησε ένας αγώνας, έστω και τώρα, και αυτό είναι αισιόδοξο μέσα σε όλη τη θλιβερή κατάσταση… Εύχομαι να βρουν το θάρρος να μιλήσουν και όσοι δεν έχουν μιλήσει ακόμη. Πρέπει να καταγγέλλουμε χωρίς φόβο κάθε μορφή βίας και σεξουαλικής κακοποίησης και να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι».

Σχέδια για το μέλλον και μία ευχή για τη νέα χρονιά…

«Εύχομαι να είναι η καλύτερη χρονιά για όλους και να ζήσουμε μεγάλες χαρές! Θέλω να ταξιδέψω και να κάνω πολλές συναυλίες. Υπάρχουν τρεις ιδέες για επόμενους δίσκους… Νέες ιδέες για δύο βίντεο κλιπ που τώρα οργανώνουμε για την άνοιξη, και νέα τραγούδια… Καλή αντάμωση στις συναυλίες που θα έρθουν»!

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»