Κοινή βούληση Ρωσίας και Ελλάδας για αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και της έναρξης πτήσεων

Σε σημερινή τηλεδιάσκεψη που συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Ρώσος συμπρόεδρος της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας- Ρωσίας, υπουργός Μεταφορών Βιτάλι Σαβέλιεφ εξέφρασαν την κοινή διάθεση Ελλάδας-Ρωσίας αφενός να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αμοιβαίας αναγνώρισης των πιστοποιητικών εμβολιασμού και αφετέρου να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία έναρξης πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Κύριο θέμα της τηλεδιάσκεψης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ήταν η έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Ελλάδας-Ρωσίας, η οποία επείγει, ενόψει του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού στις 15 Μαΐου. Όπως σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, το ενδιαφέρον για μετακίνηση Ρώσων πολιτών στη διάρκεια του καλοκαιριού προς ελληνικούς προορισμούς θεωρείται αυξημένο από τις αεροπορικές εταιρίες. Για το λόγο αυτό, γνωστοποιείται πως οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να επικοινωνήσουν εκ νέου την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία έναρξης των πτήσεων, στη βάση των τελευταίων επιδημιολογικών δεδομένων.

Σημειώνεται ακόμα στην ίδια ανακοίνωση πως ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα, ως προς την πανδημία, ανήκει στην κατηγορία των «πράσινων» χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το πρόγραμμα των εμβολιασμών προχωρά με πολύ μεγάλη ταχύτητα, με το 1% του ελληνικού πληθυσμού να εμβολιάζεται καθημερινά. «Είναι βέβαιο ότι μέρα με τη μέρα βελτιώνεται σημαντικά η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, όπως δείχνουν όλες οι τάσεις», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τις διαχρονικά καλές σχέσεις Ρωσίας- Ελλάδας. Εξέφρασε, ακόμη, τη θλίψη του για τη σημερινή ένοπλη επίθεση σε σχολείο του Καζάν, με θύματα μικρούς μαθητές.

Στην τηλεδιάσκεψη από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν επίσης, όπως γίνεται γνωστό, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Ιωάννης Σμυρλής, η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοϊζου, ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Γιώργος Δριτσάκος και ο καθηγητής Επιδημιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.