Κοινωνικός τουρισμός: Οι όροι και οι προϋποθέσεις - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο κοινωνικός τουρισμός έχει ένα μεγάλο πρόγραμμα που «τρέχει» φέτος, με τους δικαιούχους να αγγίζουν τις 350.000. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί αγγίζει τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι τέλος Ιουλίου παραμένουν σε ισχύ και τα περσινά εισιτήρια. 

Να σημειωθεί πως ειδικά για τον Αύγουστο, το ποσοστό της επιδότησης του ΟΑΕΔ θα αυξηθεί κατά 20%, ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του τουριστικού κλάδου και συμμετοχή των επιχειρήσεων κατά την «αιχμή» της περιόδου. 

Αναλυτικά οι απαντήσεις στα κυριότερα ερωτήματα όσον αφορά στον κοινωνικό τουρισμό είναι οι εξής:  

Ερώτηση: Πως γίνεται η επιλογή των δικαιούχων; 

Απάντηση: Η επιλογή γίνεται με μοριοδότηση- ανάλογα με οικονομικά, ασφαλιστικά και οικογενειακά κριτήρια. Ειδικότερα το πρόγραμμα απευθύνεται σε εργαζόμενους  και άνεργους που κατά το 2020:

  • Πραγματοποίησαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e – ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας ή
  • Έλαβαν 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
  • Έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών ή
  • Συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω ή
  • Είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ

Ερώτηση:  Επιτρέπεται η συμμετοχή στο πρόγραμμα για δύο συνεχόμενες χρονιές; 

Απάντηση: Για να είναι κάποιος δικαιούχος δεν πρέπει να έχει λάβει voucher κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα. Επίσης δεν πρέπει να έχει λάβει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα.

Ερώτηση: Σε ποιο ύψος καθορίζεται η συμμετοχή των δικαιούχων; 

Απάντηση: Η συμμετοχή του δικαιούχου -ανά διανυκτέρευση – κυμαίνεται από 1 έως 11,5 ευρώ. Ειδικά στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως καθώς και στον νομό Έβρου οι εργαζόμενοι έχουν μηδενική συμμετοχή.

Ερώτηση: Πόσες ημέρες διακοπές μπορούν να κάνουν οι κάτοχοι εισιτηρίων κοινωνικού τουρισμού;  

Απάντηση: Οι ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» του ΟΑΕΔ, κατόπιν συνεννόησης τους με τον πάροχο. Ειδικά στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως και στον νομό Έβρου οι εργαζόμενοι δικαιούνται έως 10 διανυκτερεύσεις.

Ερώτηση: Τι προβλέπεται για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια; 

Απάντηση: Επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Ο κάτοχος του voucher πληρώνει το 1/3 της τιμής, καθώς η συνολική έκπτωση φτάνει στο 66%. Τα υπολειπόμενα 2/3 της τιμής τα καλύπτουν ισομερώς ο ΟΑΕΔ και η ακτοπλοϊκή εταιρεία.  Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τα παιδιά. Να σημειωθεί πως για τα  άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Ερώτηση: Πότε υποβάλλονται αιτήσεις ; 

Απάντηση: Οι αιτήσεις συμμετοχής στο  πρόγραμμα του ΟΠΕΚΑ  υποβάλλονται έως και την Τρίτη 15 Ιουνίου, στα ΚΕΠ όλης της χώρας. Αναμένεται επίσημη  ανακοίνωση  για το πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ. 

Ερώτηση: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα περσινά εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού;

Απάντηση: Ναι, αλλά μόνο μέχρι  τις 31 Ιουλίου.