Εθνική Τράπεζα: Προχωρά η μείωση των κόκκινων δανείων | ETE Mylonas 24 02 19

Του Γιάννη Χαλκιαδάκη

Κεντρικός στόχο της Εθνικής Τράπεζας είναι να προχωρήσει γρηγορότερα από όσο προγραμματιζόταν στη μείωση των κόκκινων δανείων. Αυτά επισήμανε ο Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε μετά τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας.

Συγκεκριμένα ο κύριος Μυλωνάς, τόνισε πως: «Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και τα αποτελέσματα τριμήνου είναι ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης». Κατόπιν, μίλησε για τη βελτίωση της κτηματογοράς και τη μείωση των spread στα ομόλογα, που αποτελούν επιπρόσθετους ενισχυτικούς παράγοντες, με την τράπεζα να φέρνει στο 2020, αντί του 2021 την σχεδιαζόμενη τιτλοποίηση».

Ο ίδιος διευκρίνισε πως φέτος τους πρώτους εννέα μήνες καταγράφεται
περιορισμός των NPEs συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ, με τα 3 δισ. ευρώ να αντιστοιχούν σε πωλήσεις δανείων. Μάλιστα, από την οργανική μείωση καταγράφεται επιταχυνόμενη τάση με το ποσό να υπερβαίνει το ένα δις. ευρώ και την τράπεζα να προσφέρει σημαντικές ελαφρύνσεις στους δανειολήπτες, ενώ παρουσιάζει ικανοποιητικά αποτελέσματα και το σχετικό πρόγραμμα. Κατόπιν, ο διευθύνων σύμβουλος τόνισε ότι η μείωση των κόκκινων δανείων θα προχωρήσει χωρίς διάχυση (dilution) των μετόχων, υποστηρίζοντας πως η Εθνική βρίσκεται μπροστά από τους στόχους στηδιαδικασία.

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για την υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ, θυμίζοντας πως νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης απαιτούσε την πληρωμή από την τράπεζα 40 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ με την νυν κυβέρνηση, με την οποία βρίσκεται σε συζητήσεις, εκτίμησε ότι θα βρεθεί λύση, με το ποσό να αναμένεται να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα χωρίς ωστόσο να πρέπει να αναγνωριστεί εκ των προτέρων στο σύνολο, ώστε να μην υπάρχει κεφαλαιακό χτύπημα.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Μυλωνάς, έδωσε έμφαση σε ότι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική, λέγοντας πως δεσμευτικές προσφορές θα υπάρχουν τον Ιανουάριο, με στόχο να υπάρξει συμφωνία αρχές του 2020, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας να εξαρτάται από τις ρυθμιστικές αρχές. Βέβαια, για το τίμημα δεν θέλησε να κάνει εκτιμήσεις, σχολιάζοντας ωστόσο πως είναι πιθανό το κεφαλαιακό όφελος να υπερβεί τις 110 μονάδες βάσης που ήταν η εκτίμηση όταν ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης που δεν ολοκληρώθηκε με επιτυχία.