Μπορεί το κλίμα να είναι εορταστικό λόγω των ημερών, όμως στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό.

Η επικοινωνία του πρωθυπουργικού γραφείου με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι συνεχής, μαζί με την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων. Μία διαδικασία που έχει τη δική της δυναμική, έχοντας ως βασικό στόχο την πρόληψη δυσάρεστων εξελίξεων.

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ανησυχία τους για μία πιθανή αύξηση της διασποράς εξαιτίας της χριστουγεννιάτικης και πρωτοχρονιάτικης περιόδου κάτι που εφόσον τελικώς υπάρξει θα φανεί μέσα στις επόμενες δέκα μέρες.

Οι εικόνες μποτιλιαρίσματος στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας το απόγευμα της πρωτοχρονιάς έχει βάλει σε σκέψεις την κυβέρνηση που εξετάζει σειρά νέων μέτρων εναντίον του ιού. 

Η εικόνα στη χώρα πάντως μπορεί να δείχνει καλύτερη όμως δεν έχει φτάσει ακόμα τα επιθυμητά όρια.

Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες  πληθυσμού παρατηρήθηκαν τις τελευταίες 7 ημέρες στις Περιφερειακές Ενότητες Καλύμνου, Κοζάνης, Κιλκίς, Δυτικής Αττικής, Έβρου, Θάσου, Ροδόπης,  Φλώρινας, Λέσβου και Ξάνθης. 

Μετά από όλες αυτές τις εβδομάδες lockdown υπάρχουν δείκτες που πηγαίνουν καλύτερα, όμως αυτό δεν επιτρέπει κανέναν  εφησυχασμό .

Η προσπάθεια που έγινε από όλους έχει οδηγήσει σε βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, παρόλαυτα στην κυβέρνηση δεν χαμογελούν ακόμα. 

Το Ε.Σ.Υ.  μπορεί να δοκιμάστηκε του αλλά  ευτυχώς άντεξε.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως εκτιμούν ότι  ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος  τους επόμενους μήνες, καθώς ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι οι κατεξοχήν μήνες των λοιμώξεων. 

«Σε καμία περίπτωση το ευτυχές γεγονός της έναρξης των εμβολιασμών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως σήμα χαλαρότητας και μη εφαρμογής των μέτρων» τονίζει κυβερνητική πηγή.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ανησυχητική, καθώς η μια μετά την άλλη βρίσκονται αντιμέτωπες με το τρίτο κύμα. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει ως προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων είτε στις 8 είτε στις 11 Ιανουαρίου, όμως για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει νωρίτερα να έχουν ελεγχθεί σε μεγάλο βαθμό οι εστίες διασποράς που «σιγοκαίνε» σε πολλές περιοχές της χώρας. Μένει να δούμε το πώς αυτό θα γίνει…