Ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν Κερίμ Βελίεφ, ανακοίνωσε πως ένας στρατηγός μαζί με 5 ακόμα αξιωματικούς σκοτώθηκαν σήμερα (14/07) στα σύνορα με την Αρμενία, στην τρίτη ημέρα μαχών μεταξύ των δύο χωρών στα σύνορά τους.

Νωρίτερα το υπουργείο έκανε γνωστό ότι τέσσερις Αζέροι στρατιώτες σκοτώθηκαν επίσης σε συγκρούσεις την Κυριακή και τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή δυνάμεων του πυροβολικού.

Το Αζερμπαϊτζάν αναφέρει επίσης ότι συνεχίζονται οι έντονες μάχες στην περιοχή Τοβούζ, που συνορεύει βορειοανατολικά με την αρμένικη περιοχή Ταβούς.

Η Αρμενία από την πλευρά υποστηρίζει ότι σκοτώθηκαν δύο Αρμένιοι αξιωματικοί. Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι κατέστρεψε ένα οχυρό πυροβολικού των Αρμενίων.

Η κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια αμφισβητούμενη περιοχή στα νότια, παραμένει εξαιρετικά τεταμένη. Και οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για το βομβαρδισμό μη στρατιωτικών περιοχών στα σύνορα.

Από την μία οι Αζέροι κατηγορούν τους Αρμένιους ότι βομβαρδίζουν κατοικίες αμάχων και από την άλλη οι Αρμένιοι κατηγορούν το Αζερμπαϊτζάν ότι βομβάρδισε την πόλη Μπερντ.

Η σφοδρή σύγκρουση που ξέσπασε τα τελευταία 24ωρα στα σύνορα της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και η συνεχής ανταλλαγή πυρών με το στρατό του Αζερμπαϊτζάν ανάγκασε την ηγεσία της Αρμενικής Πολεμικής Αεροπορίας να απογειώσει τα μαχητικά Su-30SM, τα οποία αγοράστηκαν από τη Ρωσία πριν από περίπου ένα χρόνο. 

Ταυτόχρονα σύμφωνα με Ρωσικά ΜΜΕ, οι απώλειες των Αζέρων είναι τεράστιες από τις επιθέσεις των Αρμενίων, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία φαίνεται πως θέλει να εμπλακεί και σε αυτή την σύγκρουση. 

Παρέμβαση όμως έχουμε και από την Μόσχα, καθώς η Ρωσία έχει συμφέροντα στην περιοχή. Πριν λίγες ώρες είχαμε συνάντηση ανάμεσα στον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας Ονίκ Γκασπαρυάν με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας S. Kopyrkin και τον στρατιωτικό ακόλουθο A. Grischuk στο Γερεβάν, όπου συζήτησαν για νέες μελοντικές στρατιωτικές συμφωνίες, αλλά και για την κρίση με τους Αζέρους!  

Εμπλοκή και της Τουρκίας

Ο «θρύλος» του στρατού των Αζέρων σύμφωνα με τους Τούρκους, Ιμπαμπ Χουσειλνί, δήλωσε ευχαριστημένος με τις εξελίξεις για την Αγία Σοφία, ενώ ανέφερε πως στόχος είναι η κατάκτηση του Ναγκόρνο Καραμπάχ.  Μάλιστα ανέφερε πως η Άγκυρα βοηθάει το Μπακού και πως ευελπιστεί για νέες ενισχύσεις! 

O Yπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με δηλώσεις του χθες (13/07), ανέφερε πως «αυτό που κάνουν οι Αρμένιοι είναι απαράδεκτο, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν κάνει ότι καλύτερο για να αποκρούσει τις αναίτιες αυτές επιθέσεις, εμείς ως Τουρκία στεκόμαστε στο πλευρό της Μπακού, σε οποιαδήποτε λύση και αν θέλήσει να δώσει»

Η σύγκρουση μάλλον είναι προ των πυλών, με την Τουρκία να «χώνεται» σε άλλο ένα μέτωπο.

Το ιστορικό της διαμάχης για την περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελούσε αυτόνομη επαρχία της Σοβιετικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. Το 1988 η κυβέρνησή της αποφάσισε την απόσχιση από το Αζερμπαϊτζάν και την ένωση με την Αρμενία. Οι Αζέροι αντέδρασαν και οι πρώτες συγκρούσεις ξεκίνησαν πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1992 όμως η σύγκρουση είχε εξελιχθεί σε ανοικτό πόλεμο.

Στις 26 Ιανουαρίου 1992 οι Άζεροι με ορμητήριο το Σούσι, επιτέθηκαν στο αρμενικό χωριό Καριντάκ με στόχο την προώθηση προς το Στεπανακέρκ. Ωστόσο η επίθεση απέτυχε και οι Αζέροι υποχώρησαν υφιστάμενοι σοβαρές απώλειες – 70 νεκροί. Κατόπιν της νίκης αυτής οι Αρμένιοι αποφάσισαν να αντεπιτεθούν και να καταλάβουν το Σούσι.

Το βράδυ της 8ης Μαΐου 1992 οι Αρμένιοι ξεκίνησαν την επίθεση ταυτόχρονα από τέσσερα σημεία με δύναμη λόχου περίπου σε έκαστη κατεύθυνση, τηρώντας και μια δύναμη ως εφεδρεία. Λόγω της ταχείας προέλασης των Αρμενίων το ισχυρό χαρτί των Αζέρων, το πυροβολικό τους, δεν κατάφερε να δράσει.

Ο Αζέρος διοικητής Ελμπρούς Ορούγιεφ διέθετε και ένα απόσπασμα Τσετσένων εθελοντών. Αρχικά οι Αζέροι αντιμετώπισαν επιτυχώς την αρμενική επίθεση.

Η μάχη συνεχίστηκε άγρια. Το απόγευμα οι Αρμένιοι κατάφεραν να καταστρέψουν τρεις ΠΕΠ των Αζέρων και να κυριεύσουν τους υπόλοιπους. Σταδιακά οι Αρμένιοι σκαρφαλώντας στα τείχη του παλαιού φρουρίου κατάφεραν να εισέλθουν στην πόλη απωθώντας, αν και λιγότεροι, τους αντιπάλους τους στο νότιο άκρο της πόλης.

Μέχρι το πρωί της 9ης Μαΐου οι Αρμένιοι είχαν γίνει κύριοι όλη της πόλης. Οι Αζέροι τράπηκαν σε άτακτη φυγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταίοι αμύνθηκαν της πόλης οι φανατικοί Τσετσένοι μαχητές.

Οι απώλειες των Αρμενίων ήταν μικρές φτάνοντας, ανάλογα με τη πηγή, έως τους 58 νεκρούς. Αντίθετα οι Αζέροι και οι σύμμαχοί τους είχαν τουλάχιστον 150 νεκρούς, 300 τραυματίες και περί τους 60 αιχμαλώτους. Ήταν η πρώτη νίκη των Αρμενίων στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.