Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά του κορωνοϊού δεν εντάσσεται στην στρατηγική της ΕΕ για τον εμβολιασμό σε αυτό το στάδιο, ωστόσο, οι χώρες μέλη της ΕΕ θα μπορούν να το αγοράσουν μόνες τους αν λάβει την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής, τόνισε αξιωματούχος της Κομισιόν

«Το Sputnik V δεν εντάσσεται στη στρατηγική της ΕΕ για τον εμβολιασμό, έτσι οι χώρες θα έχουν την ευκαιρία να διαπραγματευτούν με τους κατασκευαστές του. Αν το Sputnik V αποτελέσει μέρος της στρατηγικής εμβολιασμού (σ.σ. της ΕΕ) μπορεί πάντα να συζητηθεί από τις χώρες-μέλη και την Κομισιόν» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι ένα από τα κριτήρια επιλογής για ένα εμβόλιο για κεντρική προμήθεια στην ΕΕ είναι η διαθεσιμότητα των εγκαταστάσεων παραγωγής στην ΕΕ, η οποία θα διευκολύνει την πρόσβαση στο εμβόλιο για όλους τους Ευρωπαίους και θα ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο εμποδίων στον εφοδιασμό. 

Για την ώρα, τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech (αγορά έως 600 εκατομμυρίων δόσεων), της Moderna (160 εκατ. δόσεις) και της AstraZeneca (έως 400 εκατ. δόσεις) έχουν εγκριθεί στην αγορά της ΕΕ. Επιπλέον, η Κομισιόν ολοκλήρωσε συμβόλαια για την προμήθεια εμβολίων στην ΕΕ με τις Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, CureVac.