Η πρόσβαση σε ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού πρέπει να είναι δίκαιη και καθολική εκτίμησε σήμερα (14 Μαΐου) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την ανακοίνωση της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Sanofi ότι θα το διαθέσει πιθανόν κατά προτεραιότητα στις ΗΠΑ.

«Το εμβόλιο κατά της Covid-19 πρέπει να είναι ένα αγαθό δημόσιας ωφέλειας και η πρόσβαση σε αυτό πρέπει να είναι δίκαιη και καθολική», δήλωσε ο Στέφαν ντε Κιρμάκερ, εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Για εμάς, είναι πολύ σημαντικό, στο μέτρο που αυτός ο ιός είναι παγκόσμιος, να εργαζόμαστε (για το θέμα αυτό) παγκόσμια», επέμεινε.

Η Sanofi ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει πιθανόν κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα ενδεχόμενο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, επιχειρηματολογώντας ότι οι αμερικανικές Αρχές, με τις οποίες κατέληξε σε μια συμφωνία συνεργασίας στα μέσα Φεβρουαρίου, έχουν επενδύσει στην ανάπτυξή του.

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να επωφεληθούν πρώτες κατά μερικές ημέρες, ή εβδομάδες από το εμβόλιο αυτό, τόνισε ο γενικός διευθυντής της Sanofi, Πολ Χάντσον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη Γαλλία.

Σήμερα, ο φαρμακευτικός όμιλος έθεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση προ των ευθυνών της, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να διαθέσει κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα ενδεχόμενο εμβόλιο κατά της Covid-19 εάν και η Ευρωπαϊκή Ένωση φανεί με τη σειρά της αποτελεσματική στη χρηματοδότηση της ανάπτυξής του.

«Οι Αμερικανοί είναι αποτελεσματικοί αυτήν την περίοδο. Πρέπει και η ΕΕ να είναι αποτελεσματική, βοηθώντας μας να διαθέσουμε πολύ γρήγορα αυτό το εμβόλιο», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ο πρόεδρος της Sanofi France, Ολιβιέ Μποζιγιό.

Στις 4 Μαΐου οι Βρυξέλλες είχαν οργανώσει ένα παγκόσμιο διαδικτυακό μαραθώνιο για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, που επέτρεψε να συγκεντρωθούν 7,4 δισεκ. ευρώ σε δωρεές.

Το εμβόλιο αυτό πρέπει να είναι «ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», επέμεινε τότε ο Εμανουέλ Μακρόν η χώρα του οποίου είχε συμβάλει στην επιχείρηση αυτή με 500 εκατομμύρια ευρώ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν συμμετάσχει σε αυτόν τον μαραθώνιο.

«Κρατάμε την πόρτα ανοιχτή στην αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτήν την παγκόσμια προσπάθεια», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο Ερίκ Μαμέρ.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας εκτιμά ότι ένα πιθανό εμβόλιο εναντίον της νόσου Covid-19 δεν πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγοράς, αφού ο γαλλικός φαρμακευτικός όμιλος Sanofi ανακοίνωσε ότι θα εξυπηρετήσει κατά προτεραιότητα τις ΗΠΑ, εάν αναπτύξει ένα, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Οι δηλώσεις του ομίλου «προβλημάτισαν όλους εκείνους που εργάζονται (στη μάχη εναντίον του ιού), μεταξύ αυτών τον πρόεδρο», που αναμένεται να κάνει δεκτά ηγετικά στελέχη της Sanofi στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, συμπληρώνει το προεδρικό μέγαρο.

«Οι προσπάθειες που αναπτύχθηκαν τους τελευταίους μήνες δείχνουν ότι είναι αναγκαίο αυτό το εμβόλιο να είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό και να μην υπόκειται στους νόμους της αγοράς» υπογραμμίζει η ίδια πηγή, επιμένοντας στη σημασία να συνεχιστούν οι «πολλαπλές, σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξη, με τη συμμετοχή πολυμερών παραγόντων, μιας συλλογικής και συντονισμένης απάντησης» στην πανδημία.

Το Ελιζέ διευκρίνισε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει το θέμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με τους υπεύθυνους της φαρμακευτικής εταιρείας, τονίζοντας ότι είναι «σημαντικό να συνεχίσουμε να προχωράμε με τη Sanofi».

Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, που συνομίλησε σήμερα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Sanofi Σερζ Ουάινμπεργκ, τόνισε ότι «η ίση πρόσβαση σε όλους σε ένα εμβόλιο δεν είναι διαπραγματεύσιμη».

Το εμβόλιο πρέπει να φθάσει σε όλες τις περιοχές, λέει ο CEO του ομίλου

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Sanofi Πολ Χάντσον δήλωσε σήμερα ότι είναι ζωτικής σημασίας οποιοδήποτε εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού να φθάσει σε όλες τις περιοχές, ώρες αφότου η γαλλική κυβέρνηση διατύπωσε τους προβληματισμούς της για το ενδεχόμενο ο φαρμακευτικός κολοσσός να δώσει κατά προτεραιότητα πρόσβαση σε ορισμένες χώρες.

Ο Χάντσον είπε πως λυπάται, καθώς τα σχόλιά του χθες ότι οποιοδήποτε εμβόλιο αναπτυχθεί από τη Sanofi στις ΗΠΑ πρέπει να πάει στους Αμερικανούς ασθενείς πρώτα προκάλεσαν τέτοια θύελλα.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πρέπει να διεξαχθεί μια πραγματική συζήτηση στην Ευρώπη σχετικά με το πώς οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να κινηθούν ταχύτερα, σε συλλογικό επίπεδο, στο κυνήγι για ένα νέο εμβόλιο και ότι η Sanofi πιέζει εδώ και μήνες την ΕΕ να το κάνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ