Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη κορυφής των ηγετών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πήτερ Στάνο, ανέφερε σήμερα πως οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ θα αξιολογηθούν εκ νέου στην Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο, υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι η συνεργασία και ο διάλογος.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ίδιος επεσήμανε πως για να υπάρξει συνεργασία, θα πρέπει να υπάρχει σταθερή αποκλιμάκωση και η Άγκυρα να έχει σταθερή συμπεριφορά σε μονομερείς ενέργειες.

Ο Πήτερ Στάνο ανέφερε πως όπως αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πέρυσι τον Μάρτιο, τον ερχόμενο Ιούνιο θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξανά και θα αξιολογήσουν την κατάσταση και την συμπεριφορά της Τουρκίας, ώστε να αποφασίσουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις.

Αναλυτικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρει «”Μπορώ μόνο να επαναλάβω όσα έχουμε πει σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία και τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. και τις διμερείς σχέσεις τους. Όλα αυτά είναι μέρος των τρεχουσών προσπαθειών να προχωρήσουμε ώστε να αποκαταστήσουμε την εποικοδομητική συνεργασία και τον διάλογο μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας και μεταξύ Τουρκίας και των χωρών – μελών μεμονωμένα. Σε αυτό έχουμε δεσμευτεί. Ακριβώς στη γραμμή της δήλωσης της τελευταίας συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών τον Μάρτιο και αυτό είναι κάτι το οποίο θα αξιολογηθεί ξανά και θα επανεξεταστεί κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου».