Οι Ρεπουμπλικανοί ισχυρίστηκαν πως ενδεχόμενη βλάβη στο λογισμικό της καταμέτρησης ψήφων που χρησιμοποιούσε κομητεία του Μίσιγκαν εσφαλμένα έστειλε χιλιάδες ψήφους του Ντόναλντ Τραμπ στον δημοκρατικό συνυποψήφιό του, Τζο Μπάιντεν.

Όπως τόνισε στους δημοσιογράφους η επικεφαλής του ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Μίσιγκαν, Λόρα Κοξ, «στην κομητεία Άντριμ οι ψήφοι που προορίζονταν για τους Ρεπουμπλικανούς αποδόθηκαν στους Δημοκρατικούς, προκαλώντας μεταστροφή 6.000 ψήφων κατά των υποψηφίων».

Πρόσθεσε δε, πως «η οργάνωση του software εμφάνισε βλάβη και προκάλεσε λάθος υπολογισμό ψήφων» συμπληρώνοντας πως «έκτοτε, ανακαλύψαμε πως 47 κομητείες χρησιμοποιούσαν το ίδιο λογισμικό».

Η Κοξ απηύθυηνε έκκληση στις εκλογικές αρχές των κομητειών να εξετάσουν τα δικά τους αποτελεσματα για το ενδεχόμενο αποκλίσεων.

Αφότου διαπιστώθηκε και διορθώθηκε το λάθος από τους τοπικούς εκλογικούς αξιωματούχους, οι ψήφοι δόθηκαν στους Ρεπουμπλικάνους και τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν τώρα προβάδιμα κατά 2.000 ψήφους του Ντόναλντ Τραμπ στην ιστορικά «κόκκινη» κομητεία.

Αυτή τη στιγμή, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ο Μπάιντεν προηγείται στο Μίσιγκαν κατά 146,123 ψήφους.

«Πρόβλημα και στην Τζόρτζια»

Δύο κομητείες της Τζόρτζια που χρησιμοποιούν το ίδιο λογισμικό ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με την κομητεία αυτή του Μίσιγκαν, ανέφεραν πως αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Τα μηχανήματα συλλογής ψήφου στις κομητείες Σπάλντινγκ και Mόργκαν της Τζόρτζια ουσιαστικά κόλλησαν, δημιουργώντας προβληματισμό.

Εκλογικός αξιωματούχος της Τζόρτζια είπε ότι η τεχνική δυσλειτουργία που σταμάτησε την ψηφοφορία στις δύο κομητείες προκλήθηκε από έναν υπάλληλο που ανέβασε μια ενημέρωση στις εκλογικές μηχανές τους το βράδυ πριν από τις εκλογές, όπως αναφέρει το  Politico .

«Αυτό είναι κάτι που πρώτη φορά το βλέπω. Δεν έχω δει ποτέ μου μέχρι τώρα να ενημερώνουν το μηχάνημα λίγες ώρες πριν από τις εκλογές», δήλωσε η Mάρσια Ρίντλει, εκλογική αντιπρόσωπος της κομητείας του Κάουντι.

Η Ρίντλει πρόσθεσε ότι δεν της είπαν το τι αφορούσε η μεταφόρτωση του συστήματος.

Οι κομητείες αυτές χρησιμοποίησαν λογισμικό που κατασκευάστηκε από την Dominion Voting Systems – το ίδιο λογισμικό που χρησιμοποιείται στις περισσότερες κομητείες του Μίσιγκαν, σύμφωνα με το  Detroit Free Press .