Στον ρόλο της Τουρκίας στη σφοδρή σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναφέρεται δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας «Kommersant».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές, η σημερινή σοβαρή επιδείνωση της σύγκρουσης σχεδιάστηκε σκόπιμα και προκλήθηκε από την Τουρκία.

«Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, τους τελευταίους μήνες, η Άγκυρα προκάλεσε ενεργά το Μπακού να προχωρήσει σε εχθροπραξίες, υπό την υπόσχεση ολοκληρωμένης πολιτικής, διπλωματικής, πληροφοριών και στρατιωτικoτεχνικής υποστήριξης» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Όπως γράφει η ρωσική εφημερίδα, με την ολοκλήρωση κοινών τουρκοαζερικών στρατιωτικών ασκήσεων τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο, σημαντική τουρκική δύναμη παρέμεινε στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και φέρεται να ανέλαβε ρόλο συντονισμού των αζερικών επιχειρήσεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, 600 Τούρκοι στρατιωτικοί, εκ των οποίων οι 200 στελεχώνουν τακτική ομάδα επιπέδου τάγματος, έχουν κατανεμηθεί στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν ως εξής: 

  • 50 εκπαιδευτές στο Ναχιτσεβάν.
  • 90 στρατιωτικοί σύμβουλοι στην πρωτεύουσα Μπακού, με ευθύνη τον επιτελικό συντονισμό.
  • 120 στελέχη της αεροπορίας στην βάση Γκαμπάλα.
  • 20 χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Νταλιάρ.
  • 50 εκπαιδευτές στο αερόδρομιο Γεβλάχ.

Επίσης:

  • 50 εκπαιδευτές στο 4ο Σώμα Στρατού στο Πιρικεσκιούλ.
  • 20 ακόμη στελέχη στη στρατιωτική βάση «Χεϊντάρ Αλίγιεφ» (πατέρας του σημερινού προέδρου) στο Μπακού.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στον αζερικό στρατό παραχωρήθηκαν από την Τουρκία 18 ελαφρά τεθωρακισμένα πεζικού, 10 οχήματα και ένα σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων, καθώς συνολικά 34 αεροσκάφη (έξι αεροπλάνα, οκτώ ελικόπτερα και 20 μη επανδρωμένα).

Παράλληλα, την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, έχουν αυξηθεί οι πτήσεις τουρκικών μεταγωγικών αεροσκαφών (C-130, CN-235, A400M) προς το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του εναέριου χώρου της Γεωργίας.