Συνεντεύξεις

Κοντοζαμάνης: Ελεγχόμενη η κατάσταση παρά την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ

«Στόχος στους δύο μήνες μέχρι το Πάσχα είναι με τα μέτρα ασφαλείας και τους εμβολιασμούς να βρισκόμαστε σε διαφορετική κατάσταση σε σχέση με τη σημερινή», επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας

kontoza_vasilis

«Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη», εξηγεί στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Όπως διευκρινίζει, ειδικά για τις ΜΕΘ στην Αθήνα, παρά την πίεση θα αποφευχθούν οι ακραίες καταστάσεις.

Όσον αφορά για το Πάσχα ο υφυπουργός Υγείας είναι αισιόδοξος: «Στόχος μας είναι τους δύο μήνες που έχουμε μπροστά μας μέχρι το Πάσχα, και σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασίας αλλά και τους εμβολιασμούς, να βρισκόμαστε σε μία εντελώς διαφορετική κατάσταση σε σχέση με τη σημερινή».

Τέλος, για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων τονίζει ότι η διασταύρωση γίνεται κυρίως από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Παρόλο που η Αττική είναι σε αυστηρό lockdown, η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει. Πώς διαχειρίζεστε την κατάσταση;

«Η πίεση παραμένει, αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Οι δομές του ΕΣΥ στην Αττική είναι κατάλληλα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό. Τα Επιχειρησιακά Σχέδια των Υγειονομικών Περιφερειών υλοποιούνται, έχει, δε, συγκροτηθεί ειδικό συντονιστικό όργανο για την Αττική, και την υπόλοιπη χώρα, υπό την “ομπρέλα” του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ».

Υπάρχει κίνδυνος να γεμίσουν οι ΜΕΘ; Από πότε υπολογίζετε η πίεση στις ΜΕΘ να αμβλύνεται;

«Πιστεύω ότι παρά την πίεση που υφίσταται το τελευταίο διάστημα το Σύστημα Υγείας σε συγκεκριμένες περιοχές, και ιδιαίτερα στην Αθήνα, θα καταφέρουμε, τελικά, να αποφύγουμε ακραίες καταστάσεις, κυρίως λόγω της απόδοσης των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα και έχουμε επεξεργαστεί όλα τα σχέδια, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάθε περιστατικό, και ιδιαίτερα αυτό που θα χρειαστεί ΜΕΘ».

Πολλοί λοιμωξιολόγοι καταθέτουν την άποψη ότι θα υπάρξει παράταση του αυστηρού lockdown και πέρα από την 28η Φεβρουαρίου. Είναι πιθανό να υπάρξει παράταση;

«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μία δυναμική κατάσταση. Αξιολογούμε συνεχώς τα δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας και με βάση αυτά κρίνουμε αν και για πόσο θα συνεχιστεί η απαγόρευση κατόπιν των εισηγήσεων των ειδικών.

Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητά μας είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας και γνώμονας των αποφάσεών μας είναι ο δείκτης πίεσης και οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχετε, μέχρι το Πάσχα θα μπορούμε να έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα; Μπορείτε να εγγυηθείτε ένα Πάσχα με τις οικογένειές μας στα χωριά ή θα είναι ένα Πάσχα με περιορισμούς;

«Στόχος μας είναι τους δύο μήνες που έχουμε μπροστά μας μέχρι το Πάσχα, και σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασίας αλλά και τους εμβολιασμούς, να βρισκόμαστε σε μία εντελώς διαφορετική κατάσταση σε σχέση με τη σημερινή.

Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να εγγυηθεί με απόλυτη βεβαιότητα αυτή τη στιγμή, τις συνθήκες που θα επικρατούν σε δύο μήνες από τώρα. Αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση και θα πράξουμε ανάλογα».

Μέχρι τέλος Ιουνίου, ο στόχος της κυβέρνησης ήταν να έχει εμβολιαστεί το 60%-70% του γενικού πληθυσμού. Πλέον, έχετε επαναπροσδιορίσει αυτό το ποσοστό και ποιο είναι αυτό;

«Ο στόχος της κυβέρνησης παραμένει ο εμβολιασμός του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού του πληθυσμού το συντομότερο δυνατό. Φυσικά, όπως είδαμε, υπάρχουν διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες, όπως οι καθυστερήσεις στη διαδικασία της παραγωγής, άρα και των αντίστοιχων παραδόσεων εμβολίων σε όλες τις χώρες.

Εκτιμούμε ότι μέχρι το καλοκαίρι, θα έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε τους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας και τις ευπαθείς ομάδες, το κρίσιμο, δηλαδή, ποσοστό του πληθυσμού».

Ποιος είναι ο σχεδιασμός ως προς τα εμβόλια που περιμένουμε;

«Μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα έχουμε παραλάβει περισσότερες από 2,5 εκατ. δόσεις. Από τον Απρίλιο, αναμένουμε αυξημένες παραδόσεις από τις εταιρίες και νέα εμβόλια, όπως αυτά της Johnson & Johnson και της Curevac.

Μέχρι στιγμής, οι ποσότητες εμβολίων οι οποίες είναι συμφωνημένες να παραδοθούν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους, είναι 26 εκατ., ποσότητες που επαρκούν για τον εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού».

Σχεδιάζετε να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ;

«Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ, τόσο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού όσο και σε οικονομικούς και υλικούς πόρους, είναι συνεχείς και εντεινόμενες. Έχουμε ήδη ξεπεράσει τις 7.500 προσλήψεις σε επικουρικό προσωπικό, ολοκληρώνεται η διαδικασία κρίσης και πρόσληψης περισσότερων από 1.420 ιατρών, ενώ προχώρησε και η προκήρυξη επιπλέον 940 θέσεων ιατρών που θα καλύψουν μεγάλες ανάγκες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Επιπλέον, έχουμε ολοκληρώσει 230 θέσεις σε ΜΕΘ, ενώ μετατρέπουμε θέσεις επικουρικού προσωπικού και γιατρών σε μόνιμες θέσεις στις ΜΕΘ. Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε και λειτουργούμε νέες μονάδες εντατικής θεραπείας, διασφαλίζουμε την επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας και φάρμακα, και ενδυναμώνουμε το μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης, ιχνηλάτησης και τυχαίου διαγνωστικού ελέγχου.

Η βούληση της κυβέρνησης για ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι εκφρασμένη με πράξεις και δεδομένη. Έχουμε δημιουργήσει μία παρακαταθήκη την περίοδο της πανδημίας που μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά μετά την πανδημία την προσπάθειά μας για ένα καλύτερο Σύστημα Υγείας, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών και θα διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων σε υπηρεσίες Υγείας».

Ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων πώς θα γίνει πρακτικά; Με ποιο τρόπο θα διασταυρώνεται και θα μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση να κλείσει ραντεβού όντας σε ευπαθή ομάδα;

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει καθορίσει την προτεραιότητα με την οποία θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός και συγκεκριμένες ομάδες όπως οι ευπαθείς. Επιπλέον, έχει εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο για τον εμβολιασμό κάθε ομάδας.

Η διασταύρωση γίνεται με τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουμε, κυρίως από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Η δε πρόσβαση στο σύστημα προκειμένου να οριστεί ένα ραντεβού για εμβολιασμό διασφαλίζεται με πολλούς τρόπους είτε με φυσική παρουσία είτε με τη χρήση ψηφιακών μέσων».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης