Κόντρα Μακρόν - Τραμπ στις κάμερες: «Θες τζιχαντιστές;» - «Να είμαστε σοβαροί!» (vids) | trump macron r 0312 1

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Εμανουέλ Μακρόν παρέδωσαν σήμερα το απόγευμα μαθήματα κακής πολιτικής παρουσίας και έλλειψης αυτοσυγκράτησης, ανταλλάσσοντας εκφράσεις που ανέβασαν το πολιτικό θερμόμετρο.

Η συνάντησή τους έγινε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με τους δύο ηγέτες ουσιαστικά να γίνονται… θέαμα μπροστά στα έκπληκτα μάτια των εκπροσώπων του Τύπου αλλά και ολόκληρου του πλανήτη, που εκείνη την ώρα παρακολουθούσε αποσβολωμένος.

Τραμπ: Έχουμε πολλούς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους φυλακισμένους στη Συρία. Πολλοί είναι από τη Γαλλία, από τη Γερμανία, τη Βρετανία. Κυρίως προέρχονται από την Ευρώπη. Θα θέλατε κάποιους ωραίους μαχητές του ISIS; Μπορώ να σας τους δώσω, πάρτε όποιους θέλετε.

Μακρόν: Ας είμαστε σοβαροί. Ο μεγάλος αριθμός μαχητών που έχετε είναι τζιχαντιστές που προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή. Είναι αλήθεια ότι έχετε ξένους μαχητές που προέρχονται από την Ευρώπη. Αλλά είναι μια μικρή μειοψηφία του συνολικού προβλήματος που έχουμε στην περιοχή. Το βασικό είναι να ξεφορτωθούμε τον ISIS και τις άλλες τρομοκρατικές διοργανώσεις. Και αυτό δεν έχει τελειώσει ακόμη, λυπάμαι που το λέω. Υπάρχουν ακόμη στη Συρία και το Ιράκ. Το Νο1 πρόβλημά σας δεν είναι οι ξένοι τζιχαντιστές, είναι το ISIS.

Τραμπ: Για αυτό είναι τόσο μεγάλος πολιτικός. Είναι ίσως η καλύτερη μη απάντηση που έχω ακούσει ποτέ.

Όμως αυτό δεν ήταν το μοναδικό συμβάν, καθώς ο Μακρόν επανέλαβε τη φράση του περί εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ, την οποία νωρίτερα ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε καταδικάσει.

«Ξέρω ότι οι δηλώσεις μου προκάλεσαν κάποιες αντιδράσεις. Εμμένω σε αυτές. Το θέμα δεν είναι μόνο το πόσα χρήματα δαπανά κάθε χώρα στις αμυντικές δαπάνες. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το τι είναι το ΝΑΤΟ. Στο τραπέζι δεν υπάρχει κοινή ερμηνεία για την τρομοκρατία», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν και επιτέθηκε εκ νέου στην Αγκυρα.

«Η Τουρκία μάχεται κόντρα σε ανθρώπους που πολέμησαν στο πλευρό μας κόντρα στο Ισλαμικό Κράτος. Και κάποιες φορές συνεργάζονται με παρακλάδια του ISIS. Αυτό είναι ένα στρατηγικό ζήτημα. Αν απλά συζητάμε για το τι πληρώνουμε και δεν έχουμε ξεκάθαρες συζητήσεις για μία τέτοια κατάσταση, τότε δεν είμαστε σοβαροί», υπογράμμισε ο Μακρόν.