Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 13 νέα κρούσματα στη χώρα μας, ανεβάζοντας το σύνολο των νοσούντων στους 2691. Το 55,5% εξ αυτών είναι άνδρες και οι υπόλοιπες γυναίκες. Έξι από τα νέα κρούσματα σχετίζονται με χώρο συναναστροφής άλλων κρουσμάτων.

603 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1349 με άλλο γνωστό κρούσμα. 32 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Οι 9 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες ενώ στη μεγάλη πλειοψηφία τους πάσχουν από υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών.

85 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο από τις ΜΕΘ. Επιπλέον, σήμερα υπήρξαν δύο ακόμη θάνατοι στη χώρα, ανεβάζοντας το σύνολο των νεκρών στους 150. Ανάμεσά τους και ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Εξ αυτών οι 40 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, με το μέσο όρο ηλικίας τους να είναι τα 75 έτη. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους έπασχαν από υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.

Τέλος, έχουν πραγματοποιηθεί 94291 εργαστηρικά τεστ.

Συλλυπητήρια στους οικείους του Δημήτρη Κρεμαστινού απηύθηνε και υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, παίρνοντας τον λόγο πριν τον Σωτήρη Τσιόδρα. «Εκτός από σπουδαίος επιστήμονας και πολιτικός, άφησε το απότυπωμά του και στον χώρο της υγείας, υπηρετώντας με πίστη και υπευθυνότητα τον χώρο της υγείας», είπε.

To δεύτερο κύμα του ιού

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στο Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για πιθανό δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. «Μακάρι το καλοκαίρι να έχει θετικές επιπτώσεις», επεσήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας που και στο παρελθόν έχει μιλήσει για ενδεχόμενη αποδυνάμωση του ιού από τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία.

«Η επίδραση του καλοκαιριού από μόνη της δεν θα είναι πιθανότατα αρκετή για τη μηδένιση του ιού» ξεκαθάρισε όμως ο λοιμωξιολόγος και τόνισε πως όλα εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας και η πορεία θα εξαρτηθεί από την εθελούσια συμμόρφωση με βασικούς κανόνες υγιεινής.

Τα τεστ αντισωμάτων

Αναφερόμενος στα τεστ αντισωμάτων ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι «όσο αυξάνει το ποσοστό αυτών που νοσούν τόσο αυξάνει και το ποσοστό επιτυχίας των τεστ αντισωμάτων. Και γι’ αυτό μελέτες αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς στην χώρα μας».

Είπε ακόμα ότι «σύμφωνα με μελέτη που έγινε στη Νέα Υόρκη άνθρωποι με αντισώματα θα εμφανίζουν κάποιου είδους ανοσία στον ιό».

Ημέρα κατά της μεσογειακής αναιμίας

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) και τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (T.I.F.) ως Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας, της γνωστής και ως μεσογειακής αναιμίας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην ασθένεια αυτή που επιβάλει αυτές τις ημέρες την θωράκιση των θαλασσαιμικών από την πανδημία και την εξασφάλιση επάρκειας αίματος.

Όπως είπε, άτομα που πάσχουν από θαλασσαιμία παρουσιάζουν νοσηρότητες όπως σπληνεκτομή, προβλήματα στο συκώτι, ακόμη και διαβήτη. Ως εκ τούτου, αποτελούν άτομα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από τον ιό.

Ο λοιμωξιολόγος ανέφερε πως γίνεται μια προσπάθεια αντιμετώπισης των ατόμων αυτών από το ευρωπαϊκό δίκτυο σπανίων αιματολογικών ασθενειών, που στην Ελλάδα συντονίζεται από το Λαϊκό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Υπενθυμίζεται, ότι από την επόμενη εβδομάδα θα σταματήσει η καθημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.