Όπως προκύπτει από τον τελευταίο απολογισμό που δημοσιοποίησαν σήμερα οι κινεζικές Αρχές, ο νέος κορωνοϊός έχει κοστίσει τη ζωή σε 1.665 ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν κάτοικοι της επαρχίας Χουμπέι.

Τέσσερις μόλις θάνατοι έχουν καταγραφεί εκτός Κίνας σε διεθνές επίπεδο: ένας στην ημιαυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ και από ένας σε Ιαπωνία, Φιλιππίνες και Γαλλία.

Η Ανιές Μπουζίν, η Γαλλίδα Υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε χθες (Σάββατο) τον θάνατο ενός Κινέζου τουρίστα 80 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν στη Γαλλία από τα τέλη του Ιανουαρίου. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο από τον φονικό ιό στην Ευρώπη, όπως διευκρίνισε η Υπουργός.

Οι αρχές της Κίνας κατέγραψαν 2.009 νέα κρούσματα της επιδημίας χθες (Σάββατο), τα 1.843 στη Χουμπέι, γεγονός που σημαίνει ότι το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί φθάνει τους 68.500.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε προχθές (Παρασκευή) ότι ενισχύει τα μέτρα περιορισμού για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού. Η κινεζική πρωτεύουσα πλέον υποχρεώνει όλους όσοι φθάνουν σε αυτήν να επιβάλλουν στον εαυτό τους καραντίνα 14 ημερών, στο σπίτι τους ή στο ξενοδοχείο τους, επί ποινή κυρώσεων εάν δεν συμμορφώνονται.

Μάλιστα, αρκετές εταιρείες επιβάλλουν στους εργαζομένους τους να δουλεύουν εξ αποστάσεως, με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Περίπου 600 κρούσματα μόλυνσης έχουν καταγραφεί σε σχεδόν 30 χώρες, ενώ η Αίγυπτος ανακοίνωσε προχθές (Παρασκευή) το πρώτο κρούσμα στην αφρικανική ήπειρο.

Να σημειωθεί ότι στην ίδια την Κίνα, ο αγώνας εναντίον του κορωνοϊού αποτελεί μεγάλη δοκιμασία για το σύστημα και τις δυνατότητες και της κυβέρνησης της χώρας, αναγνώρισε την Παρασκευή ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.