Ο Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε σήμερα ότι εντοπίστηκαν 15 νέα κρούσματα στη χώρα. Εξ αυτών τα 9 είναι υπό διερεύνηση, ώστε να βρεθεί η πηγή τους. Το σύνολο των νοσούντων ανέρχεται σε 2678, με το 56% να είναι άνδρες.

603 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 1340 με άλλο γνωστό κρούσμα. 33 άτομα είναι διασωληνωμένα με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Οι 8 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες ενώ στη μεγάλη πλειοψηφία τους πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. 85 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Τέλος, υπήρξε ακόμη ένας θάνατος, ανεβάζοντας το σύνολο των νεκρών στους 148. Στην πλειοψηφία τους οι θανόντες έπασχαν από κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών ενώ εξ αυτών οι 40 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 75 έτη.

Συνολικά έχουν διενεργηθεί 90043 τεστ.

Ενθαρρυντικά νέα για το εμβόλιο

Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε σε δημοσίευση στο Sciense για εμβόλιο που δοκιμάζεται σε πειραματόζωα. Μάλιστα, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ενθαρρυντικά.

«Ένα από τα εμβόλια, που δοκιμάζεται έναντι του νέου ιού, αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματοζώων και η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sciense, ένα από τα μεγαλύτερης επιστημονικής απήχησης στον κόσμο.

Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη με πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα, υποψήφια εμβόλια. Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πιθήκους. Τα οποία αφού τα μπόλιασαν με δύο διαφορετικές δόσεις, μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορονοϊών.

Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με την μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων για ανθρώπους».

Ερωτηθείς ο κος Τσιόδρας για το αν θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τη γρίπη στους υγειονομικούς, είπε ότι πρόκειται για λεπτό θέμα αλλά υπάρχει ξεκάθαρη σύσταση και της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών ώστε να εμβολιάζονται, κάτι που όπως είπε θα βοηθήσει ώστε να περιοριστεί η γρίπη στην κοινότητα σε μία περίοδο που ενδεχομένως υπάρχουν και άλλοι ιοί του αναπνευστικού στην κοινότητα.

Όπως είπε ο Σ. Τσιόδρας η μόνη χώρα που έχει στα κριτήριά της τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού για το εμβόλιο της γρίπης είναι οι ΗΠΑ και για αυτό εκτιμάται ότι σώζονται κάθε χρόνο 6000-7000 ζωές στην Αμερική από τον εμβολιασμό κατά της γρίπης.

Για το αν θα μπορούσε να γίνει μια παρόμοια σύσταση στον υπόλοιπο κόσμο ή τις ευρωπαϊκές χώρες, ο κος Τσιόδρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καθώς είπε ότι αυτό έχει να κάνει με συζητήσεις και αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από μεγάλους οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Νοσημάτων.

Οι μεταλλάξεις και το ερχομός του ιού

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε εκτενή αναφορά και στις μεταλλάξεις του ιού. «Ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται. Δεν ξέρουμε πως θα είναι η πορεία του»μ σημείωσε.

Ωστόσο, αναφέρθηκε σε έρευνα στις ΗΠΑ που έδειξε πως η νέα μετάλλαξη δείχνει πως ο κορωνοϊός αποδυναμώνεται. Τα ευρήματα αυτά χαρακτηρίζονται σημαντικά από τον ΠΟΥ, παρά το γεγονός ότι αφορούν μεμονωμένο περιστατικό, καθώς αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξασθένηση του ιου SARS το 2003.

Όπως μελετούμε τον ιό της γρίπης μελετούμε και τον νέο κορωνοϊό, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε πως ομάδα ερευνητών ανίχνευσε περίπου 200 μεταλλάξεις.

«Το μεγάλο ποσοστό των αλλαγών αυτών βρέθηκε στις χώρες που κυκλοφορούσε περισσότερο ο ιός» είπε και εξήγησε πως αυτό δείχνει ότι η μετάδοση του κορωνοϊού ήταν σημαντική στα αρχικά στάδια. «Η επιδημία ξεκινά από πολλαπλά διαφορετικά σημεία εισόδου. Πολλούς ασθενείς μηδέν» είπε και έφερε το παράδειγμα της Βρετανίας, που δείχνει πως ο κορωνοϊός εισήλθε ανεξάρτητα και πολλές φορές στη χώρα.

Επιπλέον, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως σύμφωνα με τις έρευνες, οι επιστήμονες καταλήγουν πως ο κορωνοϊός αναδύθηκε στο τέλος του 2019 και ότι είναι απίθανο να βρίσκεται σε κυκλοφορία για πολύ καιρό πριν.

Ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως φαίνεται πως εντοπίζεται κοινός πρόγονος μεταξύ των κορωνοϊών, στη χρονική στιγμή που πέρασε στους ανθρώπους από τα ζώα. Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε πως δεν υποστηρίζεται η θεωρία συνωμοσίας για κατασκευή του ιού σε εργαστήριο.

Σε ό, τι αφορά τις μεταλλάξεις του, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως ο κορωνοϊός δεν μεταλλάσσεται πέραν του αναμενόμενου. «Δεν γίνεται πιο επιθετικός ή πιο μεταδοτικός» σημειώνει.

Τέλος, ο λοιμωξιολόγος παραθέτει ευρήματα που δείχνουν πως σε κάποιες περιοχές ανά τον κόσμο παρατηρείται μικρός αριθμός μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Αυτές οι περιοχές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο, προσθέτει, καθώς θα βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη φαρμακευτικής θεραπείας ή εμβολίου.