Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα ότι πιστοποιήθηκαν 27 νέα κρούσματα (1514 συνολικά χωρίς αυτά του κρουαζιερόπλοιου) και 53 νεκροί στην Ελλάδα. Σήμερα υπήρξαν τρεις νέοι θάνατοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 72 έτη, με τους 39 να είναι άνδρες και τις 14 γυναίκες.

Επιπλέον, στη Ριτσώνα στο κέντρο μεταναστών εντοπίστηκαν 23 κρούσματα. 91 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι εκ των οποίων 16 είναι γυναίκες και στην πλειοψηφία τους πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. 9 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 18.844 εργαστηριακά τεστ.

Όσον αφορά το κρουαζιερόπλοιο, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι συνολικά τα κρούσματα είναι 119 και έτσι αθροιστικά με τα 27 στη χώρα και τα 23 στη Ριτσώνα, το σύνολο των νέων κρουσμάτων ανεβαίνει στα 169.

«Θα μας διαλύσει ο ιός αν τον αφήσουμε»

«Αν αφήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί γρήγορα, στην κυριολεξία θα μας διαλύσει». Με αυτά τα λόγια ο εκπρόσωπος του Υπουργείου υγείας για τον κορωνοϊό Σ. Τσιόδρας είπε ξεκάθαρα σήμερα ότι η στρατηγική που εφαρμόζουμε στη χώρα μας «έχει επιτύχει όχι επειδή είμαστε τυχεροί αλλά επειδή έχουμε λάβει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα».

Ερωτηθείς ο κος Τσιόδρας για την πιθανότητα να παραταθεί η επιδημία μέσα στο καλοκαίρι εφόσον ελάχιστοι θα έχουμε ανοσία, όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, απάντησε «ό,τι κάνουμε δεν το κάνουμε για να παρατείνουμε την επιδημία.

«Αυτό που δε θέλουμε να συμβεί είναι να εκτεθούμε όλοι μαζί στον ιό τώρα. Όλοι είμαστε ευάλωτοι. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να παραταθούν τα μέτρα αναγκαστικά.

Τα μέτρα θα κρατήσουν ορισμένες εβδομάδες ακόμα και ανάλογα με την πορεία της επιδημίας θα αναθεωρούνται» και πρόσθεσε ότι αν δεν είχαμε λάβει έγκαιρα τα μέτρα, θα είχαμε περισσότερους νεκρούς όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες αναφέροντας το παράδειγμα της Ισπανίας. Χαρακτηριστικά είπε ότι «θα είχαμε 2.265 νεκρούς και όχι 53 αν είχαμε ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας!».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σ. Τσιόδρας σε νέα επιστημονικά δεδομένα που αναφέρουν ότι εκτός από τα κλασικά συμπτώματα του πυρετού, του βήχα και της δυσχέρειας στην αναπνοή, ένα μικρό υποσύνολο ασθενών «παρουσιάζει δυσλειτουργίες που έχουν να κάνουν με  νευρολογικά σύνδρομα».

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, εγκεφαλικό και άλλα συμπτώματα που σχετίζοντα με προσβολή περιοχών του εγκεφάλου από τον κορωνοϊό.

«Πρόκειται για εγκεφαλοπάθεια που καταγράφηκε από μελέτες στο 15% των σοβαρά ασθενών. Παρόμοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και με τη γρίπη. Ελληνική ομάδα θα μελετά το φαινόμενο και θα έχουμε τα συμπεράσματά της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, μιλώντας για τις ειδήσεις που αναφέρονται στις επιπλοκές αλλά και τους θανάτους του ιού σε νέους και παιδιά εξήγησε για μια ακόμη φορά ότι πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις που καλό θα ήταν να μη διαταράσσουν την ηρεμία των παιδιών.

«Τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν ήρεμα και να έχουν αξιόπιστες πληροφορίες καθώς εξαιρετικά σπάνια έχουν προκύψει σοβαρά ζητήματα από την ασθένεια σε παιδιά».