Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, φιλοξενήθηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και έδωσε τη δική του εκτίμηση, ότι σε περίπτωση δεύτερου κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, η χώρα δε θα βρεθεί στην ίδια κατάσταση με αυτή που ήταν τον περασμένο Μάρτιο.

Ο καθηγητής τόνισε ότι «το νόσημα είναι σε έξαρση παγκοσμίως, ειδικά σε ΗΠΑ και Λατινική Αμερική» λέγοντας ότι δε χρειάζεται να σκεφτόμαστε αν θα περάσουμε δεύτερο κύμα της επιδημίας ή αν είμαστε ακόμα στο πρώτο, καθώς «ο ιός υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα».

Σχολίασε το γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία μεριμνούν άμεσα στην τουριστική περίοδο για την πρόληψη και προστασία του κόσμου από τον κορωνοϊό.

Ο κ. Βατόπουλος επισήμανε ότι «σημασία έχει η γρήγορη διάγνωση, ιχνηλάτηση και απομόνωση ώστε να περιοριστεί ο ιός. Ο ασυμπτωματικός φορέας ναι μεν είναι επικίνδυνος αλλά έχει λιγότερο ιικό φορτίο, οπότε μεταδίδει τον ιό πιο δύσκολα.»

Για πιθανή έξαρση από το φθινόπωρο

Ο καθηγητής εκτιμά «ότι θα υπάρχει επανάκαμψη» αλλά δεν νομίζει ότι «θα είμαστε όπως τον περασμένο Μάρτιο. Θα έχουμε κρούσματα για πολύ καιρό αλλά πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε όπως πρέπει», ενώ τόνισε ότι «είναι στοίχημα για το ΕΣΥ αν θα ανταπεξέλθει σε δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Το παιχνίδι παίζεται στην πρόληψη. Αν είχαμε 100.000 κλίνες ΜΕΘ, δε θα λέγαμε να αρρωστήσουμε όλοι.