Ιστορικό ρεκόρ υψηλής ανεργίας καταγράφεται στην Αυστρία, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 52,5%, σε σχέση με τα τέλη Μαρτίου του 2019.

Συνολικά, οι άνεργοι μαζί με εκείνους που βρίσκονται σε σεμινάρια κατάρτισης ή σε μετεκπαίδευση ανέρχονται σε 562.522, χωρίς απασχόληση (κατά 193.543 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι), σε μία χώρα 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στη βάση των εθνικών κριτηρίων υπολογισμού της ανεργίας στην Αυστρία, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε μία αύξηση του ποσοστού ανεργίας, σε σχέση με πέρυσι κατά 4,7% στο 12,2% σήμερα.

Η ακραία άνοδος της ανεργίας στη χώρα είναι μία τρομερή πρόκληση όχι μόνο για τους ανθρώπους που πλήττονται από την ανεργία και για τις οικογένειές τους, αλλά και για την Υπηρεσία Αγοράς Εργασίας, διότι σημαίνει έναν πρωτοφανή φόρτο εργασίας για τους υπαλλήλους της, τόνισε σε δηλώσεις του το μεσημέρι ο διευθυντής της Υπηρεσίας Γιοχάνες Κοπφ.

Περισσότερο πλήττονται από την ανεργία εξαιτίας του κορονοϊού οι τομείς της γαστρονομίας και των ξενοδοχείων, όπου οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 60.784 ή κατά 145% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019, και ο τομέας των κατασκευών με μία αύξηση κατά 28.191 ανέργους (94,8%).

Από τη 16η Μαρτίου ισχύουν στην Αυστρία τα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, μεταξύ άλλων με περιορισμούς στις εξόδους, εξαιτίας των οποίων αναγκάστηκαν να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ